FOTO: null

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je danas da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruiše formiranje vlasti.

“Vidljivo je da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda”, rekao je Dodik.

On je u Banjaluci o neformiranju vlasti na nivou BiH razgovarao s Petrom Ivancovim, ruskim ambasadorom u BiH.

Dodik je izjavio da je taj sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa s Ivancovim. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora, te je konstatovano da je neophodno usmjeriti se na ekonomska i pitanja iz privrede.

“Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način na sve što nije volja srpskog naroda”, poručio je Dodik.

On je dodao i da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati stanje i tražiti dijaloge s adekvatnim sagovornicima.

“Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnosti i da se sa Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome”, kaže Dodik.

Dodao je da očekuje da EU uskoro zauzme stav o dešavanjima u BiH jer su priče o NATO i EU dva odvojena procesa.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, rekao je da Rusija daje bezuslovnu podršku ekonomskoj saradnji s Republikom Srpskom, te da su zainteresovani da ruski investitori uspješno rade u Srpskoj.

Kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, smatra da je taj posao trebalo da se uradi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

“Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu s pravilima predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano”, poručio je Ivancov.

On je naveo da kada je u pitanju formiranje vlasti suprotni stavovi treba da budu stavljeni po strani, jer skoro godinu dana BiH je bez Savjeta ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

“Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta”, poručio je Ivancov.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )