FOTO: novosti.rs

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih UO Savjeta za sprovođenje mira (PIK) odbacivao ili prihvatao, jer taj savjet nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH, poručio je Milorad Dodik, srpski član PBiH, komentarišući sjednicu PIK, na kojoj su odbačeni zaključci. Protiv odluke PIK bila je Rusija.

- Zaključke je usvojila NS RS, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu - rekao je Dodik.

Da je njihovo organizovanje pravna besmislica, dodaje Dodik, upozorila je još 1995. Paulina Nevil Džons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo tijelo i samoosnovalo.

- Svi su znali da je riječ o podvali, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIK. Visoki predstavnik ni po Dejtonskom sporazumu niti po rezolucijama SB UN nema nikakvu obavezu prema PIK, i stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta - naglasio je Dodik.

Dodik je ocjenio da forum ambasadora u okviru UO PIK, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova upliću u unutrašnja pitanja u BiH.

- Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bismo protumačili Sporazum i Ustav, nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo sposobne ljude koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke - poručio je Dodik.

Milan Petković, potpredsednik NS RS, ocjenio je da BiH jeste međunarodno priznata, ali da niko ne može govoriti da entiteti nemaju određena i ustavom zagarantovana prava i suvjerenitet.

- Kao političar i pravnik smatram daleko relevantnijim tumačenje "Dejtona" od NS kao najvišeg zakonodavnog tijela RS, nego nekih ambasadora ili političara iz međunarodne zajednice - smatra Petković.

Inače, ambasadori zemalja članica UO PIK odbacili su zaključke NS RS od 11. novembra ove godine, jer se zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, navedeno je da je "BiH priznata kao suvjerena država 1992. i da je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci NS RS su u suprotnosti sa tim činjenicama".

RUSIJA PROTIV!

Ambasada Rusije u BiH oglasila se posebnim saopštenjem za javnost u vezi sa izjavom UO PIK.

- Nismo se mogli složiti sa procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od OHR i partnera po PIK-u. Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter - saopštila je ruska ambasada u BiH.

Dodali su kako neizvesnost paralizuje rad institucija, koči reforme i nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )