FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice pokrene “bonska ovlašćenja” i zabrani mu političko djelovanje.

“Bonska ovlašćenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsjednik Srpske je istakao da ovaj referendum o Danu Republike u RS, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju RS.

“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam”, kazao je Dodik.

Pretpostavlja, kaže, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, te oduzimanja nadležnosti da će sve opet biti vraćeno na priču da je “dara prevršila mjeru”, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red. Osvrnuvši se na saopštenje Ambasade SAD u BiH da je referendum antidejtonski, Dodik je rekao da se da niko ne treba da krši Dejton i zalaže se za to da se treba vratiti “slovu” Dejtona.

“Ne vjerujem da je moguće ubjediti civilizovani svijet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum – izjašnjavanje naroda – kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate”, rekao je Dodik za RSE.

Dodik: Sa Putinom o referendumu koji će sigurno biti održan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ruskog predsjednika Vladimira Putina na predstojećem sastanku obavijestiti o pripremama za referendum, koji će sigurno biti održan i koji nije uperen ni protiv evropskih integracija, niti je antidejtonski.

Dodik je naveo da je na današnjem sastanku ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu prenio da Srpska smatra da je Savjet za sprovođenje mira nelegalno tijelo, nepredviđeno Dejtonskim sporazumom i da je mnogo učinilo u ohrabrivanju visokog predstavnika da učini kriminal rušeći taj sporazum u mnogim stvarima.

“Rekao sam da arogancija koja dolazi sa te strane i neprihvatanje slova Dejtona predstavlja obilježje rada i političkog pritiska tog vijeća. Što se tiče odlaska u Moskvu, pitanja o kojima ćemo razgovarati su politička i ekonomska”, rekao je Dodik za Radio slobodna Evropa.

Dodik je istakao da Srpska ima pravo na referendum i naveo da u članu 33 Ustava BiH piše da BiH pripadaju nadležnosti koje su izričito date ovim ustavom i nabrojano je devet nadležnosti, a sve ostalo što nije izričito dato tim ustavom pripada entitetima.

Na pitanje da li vjeruje da će visoki predstavnik u BiH ove sedmice posegnuti za bonskim ovlaštenjima, Dodik je rekao da su bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protivzakonito.

“Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, dodao je Dodik.

Komentarišući stav američke Ambasade u BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH o referendumu, Dodik je rekao da se slaže u dijelu da niko ne treba da krši Dejton i da se zalažem za to da se vrati slovu Dejtona.

“Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate, jer kod nas postoji narodno uvjerenje `dara je prevršila mjeru`”, dodao je Dodik.

On je poručio da će se referendum održati i da će on izaći da glasa čim se ujutro probudi.

Na pitanje da li će SNSD dobiti dodatne političke poene jer je kampanju usmjerio na referendum, Dodik je podsjetio da su inicijativu o referendumu potpisale sve političke partije u Srpskoj, a među njima i opozicione stranke.

“Ako su bili i oni tu, imali bi i oni političke poene. A kao političar da vam odgovorim, sve što može doprinijeti političkom značaju, kao što je referendum, to je sasvim legitimno”, dodao je Dodik.

Dodik je ponovo pozvao ljude da izađu na referendum. “Pozivam i Bošnjake i Hrvate da izađu. Mislim da je to važno i sa stanovništa uključivanja u političke procese. Ne vidim ništa sporno i da neko bude protiv. Niko ne kaže da će svi Srbi izaći i glasati za”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da ovaj referendum nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju.

“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam. Pretpostavljam, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, oduzimanja nadležnosti da ćemo se opet vratiti na onu priču `Dara je prevršila mjeru`, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red”, rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )