FOTO: InfoBijeljina

Kada nam predstavnici iz svijeta dođu u RS da nešto kažu na zahtjeve i želje da naš identitet sačuvamo biće im jasno poručeno da su propustili da reaguju na KiM. Veoma je važno očuvati iste standarde za identična rješenja.

Zemlja poput BiH može uspješno da živi samo uz uvažavanje principa partnerstva i konsenzusa, ali politike koje dolaze iz Sarajeva potpuno su oprečne tim načelima. Bošnjacima se, očito, sviđaju politike u kojima za saradnike uzimaju podanike, jer su im partneri suvišni. Takva politika, koju sada pokušavaju da nametnu Srbima – postavljanjem nemogućih uslova za uspostavu vlasti u zajedničkim organima BiH – nakon što im se svidjelo kada su to uradili Hrvatima izborom Željka Komšića, samo je put za da BiH izgubi bilo kakav smisao i kretanje je ka njenom raspadu, rekao je u razgovoru za „Politiku” Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

On kaže da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u Natou, ne može biti dio paketa za razgovore o formiranju vlast i ističe da je taj uslov smišljeno postavljen: „Pitanje oko Natoa je izmišljeno da Sarajevo ne bi dobilo partnere iz RS.” Obrazlaže kako u Sarajevu takvim ponašanjem pokušavaju napraviti stanje u kome bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimitet na izborima ne treba da uđu u vlast, a oni koji su izgubili izbore mogu i dalje da rade, što je „nezdrava situacija koja će eskalirati u političku blokadu u kojoj niko više ni s kim neće sarađivati”.

„BiH ovakva kakva jeste rezultat je NATO intervencije s kraja rata, pa nekako u nekom istorijskom, moralnom pa čak i političkom smislu postoji dovoljno razloga da se po pitanju te alijanse pojave problemi koji mogu dovesti do samog raspada”, rekao je.

Prošlo je godinu dana a nove vlasti u organima BiH nema. Kolege iz Predsjedništva BiH ponovili su da je nastavak integracija u NATO uslov za vlast, a Bakir Izetbegović vjeruje u mogući dogovor u narednih mjesec dana.

Izborni pobjednici u okviru tri naroda su poznati, moja stranka SNSD je jedan od njih. Dosadašnja praksa pokazala je da smo imali zastoje kad god nismo uvažavali izborne pobjednike. Kada u složenoj situaciji, kakva je u BiH, na jednom nivou imate vlast jednih predstavnika, a u Sarajevu predstavnike drugih – iz opozicije, dolazilo je do problema. Vjerujem da su naučili lekciju da to nije sretna okolnost. Nema nikakvih uslova niti ih se smije ispostavljati, jedini uslov koji se treba poštovati jeste izborni rezultat.

U Sarajevu insistiraju na pitanju oko Natoa za koje su unaprijed znali da je nemoguće, što znači da imaju skrivene namjere. Niko iz RS neće prekršiti Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti. Istrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu. Godina dana bez Savjeta ministara svjedoči i o tome da BiH, zapravo, nije ni potrebna, jer evidentno može da se živi i bez toga. RS je formirala svoju vlast. Nemam više volju i želju, niti moji ljudi insistiraju, da se formira vlast.

Izgleda da više neće ni biti potrebe za izborima jer imaju neki koji su već tamo zasjeli. Sve nas to vraća na osnovno pitanje o pravu na političko predstavljanje. Narod je izabrao predstavnike, ne može sada drugi narod tek da uzme neke druge, koje oni procijene da im pogoduju. Nije to konsenzus.

Vaša stranka je „uzvratila” zaustavljanjem aktivnosti i rada parlamenta BiH.

Zamislite, u takvoj situaciji neupitno smišljene blokade izborne volje jednog naroda, iz Sarajeva udostoje da se jave i kažu dajte da radi parlament, šta ima veze što nema Savjeta ministara. Ako vi blokirate izbor legitimnih predstavnika u Savjet ministara onda vam neće raditi ni parlament. Zar nisu u Sarajevu prvi posegnuli za ugrožavanjem demokratskih prava jednom narodu? Pred Vučićem i Erdoganom, prije neki dan, kolegama iz predsedništva sam rekao – evo vi birajte koga hoćete, mi nećemo. Ali ako hoćete da mi budemo unutra, onda nema više uslovljavanja.

Priče kako će se za mjesec dana formirati vlast su neozbiljne i daju ih neodgovorni političari, jer od toga nema ništa. Veliki broj projekata stoji, izgubićemo ih istekom ove godine. Sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji, koju svi iz nekog meni nepoznatog razloga još pokušavaju da očuvaju. Šta će nama Savjet ministara koji neće da verifikuje nešto od važnosti za Republiku Srpsku po osam mjeseci? Očito da su se neki preračunali misleći da hoćemo da uđemo u vlast na nivou zajedničkih organa, a da zauzvrat žrtvujemo naše osnovne principe. Ako treba da to dodatno pokažemo, neka budu još tri godine u tehničkom mandatu, naši principi neće biti žrtvovani. Ali nećete imati ni parlament.

Kakvi su vaši utisci posle posjete turskog predsednika Srbiji Redžepa Tajipa Erdogana i trilaterale u kojoj ste učestvovali?

Erdogan je veliki lider, a nezamenjiva je uloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je to organizovao. Pomalo je iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lepo u BiH, pa sam morao da objasnim da u stvari već godinu dana nemamo vlast. Erdogan je rekao – formirajte vlast pa se bavite drugim pitanjima. Onda Željko Komšić i Šefik Džaferović (hrvatski i bošnjački članovi predsedništva) kažu kako se prvo moraju prihvatiti postavljeni uslovi. Jasno im je stavljeno do znanja da uslovljavanje neće proći. Ni mi iz RS ih ne ispostavljamo, a postoji bezbroj razloga za naše nezadovoljstvo, i te kako bi imali razloga za uslovljavanje. Ali treba napokon da bude jasno, nećemo ući u NATO, niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali možemo sarađivati. Pokušavaju nam podvaliti neke dokumente, koji tobož ne bi bili prihvatanje akcionog plana za članstvo. Ali uz mogućnost da to NATO, ipak, drugačije protumači. Zato, može samo papir na kome će u prvoj rečenici pisati da taj dokument ne može da se smatra akcionim planom za članstvo BiH u Nato.

Šta mislite o nedavno iznetoj ideji balkanskog šengena i da li verujete da bi i BiH mogla i trebala da se nađe u grupi tih zemalja, o čemu se dosad niko iz BiH nije sasvim konkretno izjasnio?

Snažno podržavam tu ideju, ali o tome sam se i ranije izjasnio, kada se govorilo o ekonomskim zonama. Jedan segment te priče jeste i regionalni šengen. Treba da se radi na tome, dobro je što je predsednik Vučić okupio lidere zemalja koji su dali početno mišljenje o tome. Spreman sam da tome dam potpuni doprinos. Verujem da BiH nema nijednog razloga da bude protiv jedne takve, odlične priče. Jer bi realizacija te zamisli omogućila ono što svi priželjkujemo, mekšu granicu, brži prelazak, veću povezanost.

Najavili ste nedavno odgovor Skupštini RS na Deklaraciju SDA koja poziva na centralizaciju BiH, regije, bosanski identitet...

Krajem oktobra biće zakazana sednica Skupštine RS. Dosad nismo imali okupljen takav tim kao što imamo ovog puta, a koji radi na pripremi materijala i dokumenta koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA. Stranački dokument SDA samo je vrh nečega što je visoki predstavnik godinama radio, što je ohrabrivao i što je njegov konačni cilj. Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste Republika Srpska. Sve što je visoki predstavnik ovde radio, ne može da opstane i bude legalizovano jer je rađeno mimo propisa i Dejtonskog sporazuma. Sve to, dakle od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biće obuhvaćeno zaključcima Skupštine RS koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu. Bazična stvar naših nastojanja jeste da ne dopustimo da se zaboravi da su takozvana Bonska ovlašćenja potpuna podvala i prevara, da ona nisu bazirana na pravu, ali je na bazi njih kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rešenja, promenjen politički sistem BiH. Mi moramo da reagujemo na tu činjenicu i ne smemo dozvoliti da neko misli da je to završeno. Odbacićemo takvu praksu i sama Bonska ovlašćenja, te o tome zatražiti dijalog s Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo viski predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugih.

Teško da ćete za to naći sagovornika u Sarajevu...

Bošnjaci, pretpostavljam, neće prihvatiti razgovor, oni su ta naša ovlašćenja, koja im je isporučio visoki predstavnik, prigrabili i misle da je to definitivno, a nije.

Ako ne budu hteli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima.

Formirali su Sud i Tužilaštvo BiH, progonili sve, ijednog viđenijeg Srbina ili Hrvata, a nikada nijednog Bošnjaka. Pa danas imate deset kompanija u Federaciji BiH koje prave milijardu maraka prometa, a u RS su takvi kapaciteti uništeni.

Uz sve to i danas trpimo opstrukcije iz Sarajeva za naše projekte, po osam meseci čekamo potvrdu zajedničkih organa za neke razvojne prilike. A onda se nađu u Sarajevu da pričaju o situaciji u Srpskoj, kritikujući stanje da bi opravdali neke namere iz svojih deklaracija. Šta će nama takva zemlja? Zato nas čeka stagnacija koja će još više pokazati besmislenost BiH.

Iz Amerike su nedavno došla dva predstavnika za region, prevashodno KiM. Kakva su vaša očekivanja što se tiče rešavanja pitanja između Beograda i Prištine, ali i najava da bi se jedan od njih, Palmer, mogao baviti stanjem u BiH?

Nema Srbina na svetu koji nije zainteresovan za KiM. Većina naroda okupljena je oko svog identiteta, a KiM je važno pitanje ne samo zbog kosovskog mita, nego i zbog jedne kulminacije nepravde, primene različitih standarda. Na jednom mestu priznajete i dozvoljavate da se nešto uradi, a Srbima u RS to branite u gotovo identičnim situacijama. Tamo može nezavisna država, a nama se poručuje da ćutimo.

Vučić je sebi napravio problem jer je pitanje koje je slovilo kao završeno u političkom i javnom mnjenju Beograda i Srbije vratio, tražeći da se Srbija vrati kao faktor pregovora. Nažalost, nema sposobnosti kod svih u Srbiji da prepoznaju potrebu da se okupe oko pregovarača i da se iskristališe ono što je potrebno činiti. Postoje različiti stavovi, od raznih udruženja, crkve, političkih partija, ali ne postoji konzistentan javni pristup šta je to što treba da se uradi. Mi ćemo pratiti Srbiju, a u Srbiji treba ojačati poziciju pregovarača, koji će, potpuno sam uveren, zaštiti srpske državne i nacionalne interese.

Često ste govorili o tome da pitanja Kosova i Republike Srpske ne treba razdvajati. Kako s te pozicije gledate na izjavu Albina Kurtija, pretendenta na premijersko mesto, koji najavljuje zbližavanje i integraciju s Albanijom.

Kurti kaže da ima pravo da se ujedini s Albanijom, da će mu to biti cilj, on već stoji ispod albanske zastave. Neću da mi on bude primer, ali treba primetiti poziciju sveta koji ovde pokušava da pegla stvari. Treba da se zna da će međunarodnim predstavnicima, kada nama dođu ovde nešto da kažu na naše zahteve u pogledu želje da naš identitet sačuvamo i prava odbranimo, biti jasno poručeno da su propustili da reaguju na KiM. Veoma je važno očuvati iste standarde za identična rešenja. Čujemo sada i iz Brisela glasove da priznanja Kosova nema bez Rusije i Kine. Konfiguracija odnosa u svetu se promenila. Naravno, niko nije lud da misli da Amerika nije i dalje snažna, ali ta moć nije kao pre petnaest godina. Imenovanje dvojice predstavnika izazvalo je i kod mene neku vrstu konfuzije. Sarajevo voli Palmera, pa kažu kako će on sada da se bavi situacijom u BiH. Može da se bavi čime hoće, bazične stvari ne može niko da promeni. Palmer je već rekao da Dejtonski sporazum nije sveto pismo, a naše pozicije su da taj sporazum treba poštovati dok se dva entiteta i tri naroda ne dogovore. Takođe, nećemo da idemo u NATO, niti nameravamo da napravimo prvi korak ka članstvu. Nameravate da nas navedete da učinimo prvi korak i onda kažete da smo mi prihvatili put u taj savez.

Moguće je da time izazivate bes u nekim zapadnim krugovima...

To što su neki ljuti zbog toga me ne uznemirava. I mi smo ljuti jer nam dvadeset godina nameću rešenja koja su protivna našim nacionalnim interesima. Poštujemo sve koji ovde dođu, ali i oni treba da poštuju naš stav. Morate da razumete da ste nas toliko ponizili, napravili nam toliko nepravde, oteli naša prava stečena u Dejtonu, osamdeset naših nadležnosti. Ne interesuje nas BiH, a to što stranci misle da je to dobro, ne znači da mi to prihvatamo.

Ne sukobljavam se s Amerikom o bilo kom pitanju – ni na Bliskom istoku, niti bilo gde na svetu, to me savršeno ne zanima. Ali kada dođete ovde, gde mi živimo i govorite mi šta da radimo, treba da naučite čuti i odrečan odgovor i da ga uvažite. NATO nas je bombardovao, i mi nećemo da budemo mimo Srbije. Kada Srbije uđe u NATO – i mi ćemo. Dok Srbija ne pristane na MAP – ni mi nećemo. Koliko puta to treba da im ponovim? Meni su uveli sankcije zbog retorike, navodno zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, jer sam insistirao na izvornom Ustavu BiH, koji je sastavni deo tog mirovnog dokumenta. A u Sarajevu napišu deklaraciju u kojoj je svako slovo protiv Dejtona i nikom ništa. Jasno je da iza tog dokumenta SDA stoje stranci.

Vladajuća koalicija u RS će biti sačuvana

Dodik veruje da će se neke trzavice u vladajućoj koaliciji smiriti posle razgovora lidere stranaka i da će saradnja sa strankom Marka Pavića (DNS) biti sačuvana, ali da svakako dvotrećinska većina u Skupštini RS neće biti ugrožena. Kaže da je raniji dogovor s koalicionim partnerima bio da se prepusti lokalnim stranačkim organima da rukovode politikama na lokalu i da se njegov SNSD nije ljutio kada je DNS izabrao saradnju s drugim blokom u Bijeljini i Doboju, zbog čega su izgubili te gradove, a da je Pavićeva stranka odlučila da dešavanja u Prijedoru digne na republički nivo. „Oni koji su se poradovali prekidu saradnje SNSD-a i DNS-a malo su požurili”, kaže Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )