FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne protivi ulasku Srpske u NATO, već da se samo zalaže da narod izađe na referendum, kao u drugim zemljama, i da se o tome izjasni.

"NATO ima prilike da nas ubijedi da je to dobar savez za Srbe. Neka NATO otvori nekoliko fabrika namjenske industrije, zaposli Srbe, i Srbi će možda promijeniti svoje mišljenje", rekao je Dodik za sutrašnje izdanje nedjeljnika NIN.

Predsjednik Srpske pita kako se može objasniti da su u Republici Srpskoj ukinuta sve fabrike namjenske industrije pod pritiskom međunarodnog faktora, dok ih u drugom dijelu BiH - u Federaciji ima šest.

"NATO nije ovdje bez šanse, samo ja nisam spreman da blanko dam svoju podršku. Ako narod kaže da treba potpisati pristupanje tom savezu, ja ću potpisati", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je BiH neodrživa po principu da njom "upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta".

"Ako nećete da vodite dijalog s nama, nećete da uskladite BiH sa Dejtonom, 2017. naš prijedlog će biti referendum o statusu Republike Srpske", naveo je Dodik.

Komentarišući ocjenu Forin afersa da su dva elementa ključna za mogući raspad BiH - islamski radikalizam i prevelik uticaj Rusije, Dodik je rekao da je to "paranoja koju Zapad širi o Rusiji".

"Rusija ovdje nema nikakvih političkih ambicija. U razgovorima u četiri oka, najvažniji ljudi Rusije reći će vam da poštuju teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum", naveo je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da je u BiH već bilo nekoliko terorističkih napada, a mete su bile tržni centri, policijske stanice, čak i Ambasada SAD u Sarajevu.

"Niko iole ozbiljan ne može da licitira sa mjestom eventualnog terorističkog napada, ali nema sumnje da su svi uslovi za tako nešto u BiH stvoreni", istakao je Dodik.

Upitan da li se plaši da bi BiH i Srpska mogle, poput Ukrajine, biti teritorija na kojoj će Rusija i Amerika odmjeravati snage i sukobiti interese, Dodik je ocijenio da "ovdje može jedino doći do oružanog sukoba, ako to hoće NATO, ali da ne vidi nikoga ko bi se na taj način sukobljavao u BiH".

"Zašto bi neko zbog frustracije od Rusije, natjerao mene, ili tražio od BiH da uvede sankcije Rusiji kada je to uvodila Evropa? Rekao sam ne, i zato sam ruski čovjek?! Nisam poslušnik Zapada, neću biti ni Putinu! A Putin od mene ništa i ne traži", rekao je Dodik.

On je naveo da se sa nekim američkim predstavnicima viđa i dalje, ali da ne insistira na tome otkako je njihov nekadašnji ambasador tražio da se sruši crkva u Srebrenici.

"Rekao sam da se to neće desiti i da mi ne rušimo crkve. Tu smo se razišli veoma grubo. Od tada tvrde kako sa Dodikom ne može nikako da se sarađuje. Očigledno za njih nisam dobar momak", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da ga to ne uznemirava, iako je Amerika velika i važna zemlja, koju poštuje.

"Zahvalan sam za svu pomoć koju je Amerika ranije pružila, ali ne mogu da shvatim da dovode arogantne diplomate u BiH, koji misle da smo idioti i postupaju poput otpravnika poslova ambasade SAD u Sarajevu Nikolasa Hila", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hil se ne ponaša kao diplomata strane države, već aktivno učestvuje u unutrašnjim dešavanjima u BiH i odavno je izašao iz okvira dobre dipolomatske prakse.

"Služi se lažima i podvalama i vjerujem da za to nema podršku Vašingtona", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da je rekao Hilu da ne govori istinu i da šalje lažne izvještaje.

"Shvatili su da ne mogu da sprovode što hoće i onda ide ta priča. Kakav kriminal?! Da li je normalno da diplomata bilo koje države iznosi takve klevete na račun političara države koja mu je poželjela dobrodošlicu", zapitao je Dodik.

On je napomenuo da se to dešavalo u toku predizborne kampanje, u kojoj se Hil nametnuo kao lider opozicije u Republici Srpskoj, sa samo jednim ciljem, da sruši Milorada Dodika.

"Eto o kakvom se diplomati radi! Želim da kažem da nikada u životu nisam osuđen za bilo kakvo krivično djelo i dobio sam sve parnične postupke u kojima sam tužio one koji su me oklevetali, kao Hil", istakao je predsjednik Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )