FOTO: null

Autoput od Doboja preko Šamca, Brčko distrikta, Bijeljine, do granice sa Srbijom, koji bi se uključivao na autoput Zagreb-Beograd.

Osim te dionice, Milorad Dodik za ATV najavljuje i skoru izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor. Milionske projekte Predsjednik Srpske obećava nakon susreta sa predsjednikom Kine. Dodik tvrdi da je sa Kinezima o detaljima još juče razgovarao u Palati Republike.

“Rokovi će da se narednih par mjseci definišu, pošto nema ni projekata. Sve će imati svoju dinamiku, ali ono što bi mogli da imamo za dvije godine je autoput do Prijedora , i u značajnoj mjeri je napadnuta dionica skroz gore do Srbije”, rekao je  Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kinezi će graditi, ali i finasirati projekat-obećava Dodik. Da sve to otplati Republika Srpska bi imala rok od 20, uz odgođeno plaćanje od pet godina. Predsjednik Srpske tvrdi da su Kinezi ponudili najnižu kamatnu stopu od dva odsto. Tvrdi da su se investitori sa istoka interesovali kako da svoju valutu juan dovedu u ravnopravan tretman u BiH.

“Moram da kažem da je njihova valuta u takozvanoj korpi valuta MMF-a, što govori da ni mi ne bi trebalo da imamo taj problem.To je važno zato što bi sa njima direktno mogli dogovarati finansiranje u njihovoj valuti”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske pohvalio se i nedavnim boravkom u Sankt Peterburgu gdje je kako tvrdi, otišao na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodik kaže da na, u domaćoj javnosti pomalo zaboravljeni ruski kredit, Rusi nisu zaboravili.

“Oni tvrde da to nije izgubljeno, ali da je Rusija imajući u vidu sankcije imala neke izazove koje je morala sama da premosti. Oni ne odustaju da u jednom trenutku to pitanje ponovo aktueliziju”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik prošle sedmice učestvovao je na međunarodnom ekonomskom forumu u Rusiji. Nakon čega se u Srbiji sastao sa kineskim predsjednikom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )