FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ključno pitanje u 2016. godini biti održavanje bezbjednosti, stabilnosti i mira u BiH. ,,Treba svi da se ujedinimo u borbi protiv terorizma, jer očigledno ne smijemo zatvarati oči pred tim, kao i

Dodik smatra da na te tri stvari treba usmjeriti rad organa nivou BiH, a sve ostalo usmjeriti ka poboljšanju ekonomije, te istakao da 2016. godina može da bude godina šansi.

"Vjerujem da ćemo u BiH sačuvati mir i stabilnost i da ćemo imati određenu vrstu rasta ekonomije", naglasio je Dodik.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Dodik vjeruje da će biti nastavljen put institucionalnog jačanja i povjerenja u institucije Srpske i da će Srpska biti dio zajedičkih napora u borbi protiv terorizma i kriminala.

"Dugoročno je za stabilnost i okvir koji se zove BiH važan unutrašnji dogovor", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske se nada da će u narednoj godini nestati intervecionizam stranaca i da će Bošnjaci konačno razumjeti da je i njihov primarni nacionalni cilj "da drugi ne upravljaju sa njima nego da se dolazi do unutrašnjeg dogovora".

Kada je riječ o ovoj godini, Dodik kaže da su institucije Srpske uspjele da saniraju mnoge probleme, prvensteno kod ublažavanja posljedica katastrofalnih prošlogodišnjih poplava.

"Zabilježen je rast industrijske prozivodnje, nismo u recesiji i nismo ugrozili makroekonomske elemente. Srpska je ostala uravnotežena u ekonomskom i socijalnom smislu", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, 2015. godina bila je jedna od najburnijih do sada na globalnoj sceni, a Srpska je uspjela da ostane izolovana od mnogih globalnih problema koji su potresali svijet.

"Pokazali smo da možemo da očuvamo bezbjednost i da BiH ima potencijala da se souči sa terorističkim izazovima", zaključio je Dodik.  


Uspješna godina - ostvaren ekonomski rast

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ovu godinu u oblasti ekonomije završava uspješno, da je do septembra ostvaren ekonomski rast od oko 1,7 odsto, a na kraju godine moguće je da dostigne i dva odsto, što je jedna od najvećih stopa u regionu.Dodik je napomenuo da taj rast "nije bio dovoljan da digne čitavu ekonomiju", ali da je veoma važan trend da se, uprkos svim problemima, nije išlo u pad.

"Održali smo politiku plata, stabilnost budžeta, redovno isplaćujemo penzije i vratili smo više novca nego što smo se zadužili. Imamo rast prihoda od direktnih poreza od četiri odsto, što govori o njihovoj boljoj naplati. Možda ćemo imati neostvareni budžet u iznosu od 30 do 40 miliona KM, što je beznačajno u odnosu na 2,2 milijarde KM budžeta", rekao je Dodik večeras za Televiziju "Pink BH".

Prema njegovim riječima, Srpska se nije opredijelila za politiku štednje u javnom sektoru, što se pokazalo veoma ispravno.

On je naglasio da Republika Srpska redovno servisira sve obaveze koje ima, te da nema zastoja u vraćanju dugova, pogotovo stranih.

"U godini poplava to nismo mogli da učinimo, ali smo ove godine iz vlastitih izvora vratili 100 miliona KM po osnovu ranijih zaduživanja. Više vraćamo nego što se zadužujemo i to je dobar trend koji daje efekte tek dugoročno. To ne možete da vidite odmah", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je pri kraju isplata stare devizne štednje koja je iznosila više od milijardu KM.

"Iz vlastitih budžetskih sredstava isplaćivali smo to svih ovih godina, a ona je godišnje iznosila 200 miliona KM budžetskih sredstava. To je nešto u čemu ova vlast nije učestvovala, jer je to dug bivše Jugoslavije", podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, struktura zaduženja Republike Srpske pokazuje da se najveći njihov dio odnosi na period do rata u BiH, staru deviznu štednju i ratnu štetu.

"Imamo veću unutrašnju zaduženost zbog stare devizne štednje, ratne štete, prijeratnih kredita. Dugovi prije aktuelne vlasti čine 70 odsto svih dugovanja Srpske, ako ne i više. Najveći anuiteti koji su locirani na Republiku Srpsku do 1990. godine upravo padaju u ovim godinama", naveo je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska, prema kriterijumima EU, manje zadužena od zemalja članica Unije.

Govoreći o novom zakonu o radu, Dodik je rekao da će Republika Srpska taj zakon usvojiti ovih dana, na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine, napominjući da ukoliko se želi praviti ekonomija korespodentna sa Evropom, onda se mora imati i istovjetno zakonodavstvo.

"Mi smo sedmicama i mjesecima vodili dijalog o tome i on nije dao konsenzus, jer sindikat ne želi da bude dio konsenzusa", napomenuo je Dodik.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )