FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka srpskih zvaničnika sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom i članovima Svetog arhijerejskog sinoda da je ključni rezultat današnjeg razgovora poziv na jedinstvo i međusobno uva

"Poziv za jedinstvo koji je uputio Sveti arhijerejski sinod i pogotovo NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, apsolutno treba razumjeti i shvatiti kao potrebu usaglašavanja i političkog kursa koji podrazumijeva staloženost i mirno rješavanje problema između političara u Republici Srpskoj", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Bijeljini. 

On je u ime političke grupacije koju predstavlja pozvao sve na uzdržano ponašanje i da se pokuša stvoriti prostor za konsenzus i za kreativan razgovor. 

"Bila je ovo prilika da potvrdimo i naglasimo potrebu za jedinstvo i međusobno uvažavanje i da se iz političkog razgovora i govora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodištavanja", rekao je predsjednik Srpske. 

Prema njegovim riječima, treba da se iskaže potpuno uvažavanje težine i značaja obavljanja svih javnih funkcija na nivou Republike Srpske i na nivou BiH iz Republike Srpske i da se na tom osnovu uspostavi koordinacija i eliminišu svi nesporazumi koji su bili predmet različitih tumačenja. 

Dodik je rekao da je zahvalan NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, članovima Sinoda i vladikama iz Republike Srpske koji su danas bili na sastanku na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima. 

"Zaključili smo da se mora češće razgovarati na svim nivoima i u okviru političkih struktura i sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ i drugim vjerskim zajednicama", dodao je Dodik. 

On je rekao da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim pitanjima, kao što je sporazum Islamske vjerske zajednice i BiH. 

"SPC se naravno ne miješa u poslove države i smatra se da je to posao koji treba da urade nadležne institucije i organi, što je opšti zaključak u vezi sa tim pitanjem", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )