FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsjedništva BiH i to se neće mijenjati.

Dodik rekao je novinarima da je pomenuti stav Srba poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu.
 
– Na svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni. Na primjer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto u smislu da eliminišemo osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada strankama, a ne pojedincima – rekao je Dodik.
 
Dodik, koji je i lider SNSD, precizirao je da će tako stranka moći da utiče na to kako će upravljati mandatima.
 
On je dodao da srpska strana smatra i da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsjednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Vijeće naroda Srpske i lokalne izbore.

– Smatramo da to nije u nadležnosti te komisije već Izborne komisije Srpske. I jedan od naših osnovnih zahtjeva biće da se to pitanje konačno riješi i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da provodi izbore na nivou Predsjedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. To je ono što jeste njen zadatak, a sve ostalo je uzurpacija – pojasnio je Dodik.
 
On je podsjetio da je vladajuća koalicija na nivou BiH, pri svom formiranju, rekla da CIK nije izabrana zakonito, te da će se to pitanje rješavati u nekom dolazećem periodu.
 
– Mi sada izučavamo način kako da to riješimo a jedan je da se u parlamentu donese odluka, razriješe članovi CIK i izabere nova komisija. Drugi način je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija. Mi ćemo izabrati način koji je najmanje pravno sporan – rekao je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )