FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve ono što se moglo pročitati u "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića sada može vidjeti kroz praktičnu realizaciju "Islamske države", ocijenivši da bi rješenje problema u Siriji po modelu BiH

Dodik ističe da bi oružani sukob u Siriji da nije bilo ruske intervencije, vjerovatno, trajao godinama po principu nezavršenog sukoba koji bi stalno izazivao druge sporadične sukobe. 

"Naravno, ključno pitanje je stvaranje `Islamske države`, koja je bazirana na kalifatu. To je ono što smo mogli pročitati kod Alije Izetbegovića, koji je naveo u svojoj `Islamskoj deklaraciji` da muslimani, tamo gdje su manjina, treba da kreiraju podnošljivo i tolerantno društvo, a onda kada postanu velika većina treba da kreiraju društvo po uzoru na kalifat", rekao je Dodik u intervjuu za "Sputnjik". 

On je naglasio da takozvani BiH model može biti uzor za Siriju ukoliko neko želi da u Siriji zadrži međunarodnu zajednicu koja će upravljati tim prostorom. 

"To odgovara upravo međunarodnoj zajednici, koja ima mnogo svojih službenika koji hodaju po svijetu, prvo izazivajući konflikte, a onda, nakon toga, navodno kreirajući neka mirna rješenja", rekao je predsjednik Srpske. Dodik je naveo da je BiH neuspješna zemlja, koju međunarodni kreatori ideje o BiH nakon raspada bivše Jugoslavije pokušavaju da održe 20 godina i očigledno da u tome ne uspjevaju. 

"BiH je podjeljeno društvo i to po svim elementima - teritorijalnim, etničkim, kulturnim, obrazovnim i ekonomskim, tako da to ne bi trebalo da bude model za uspješnost", rekao je Dodik. U tom kontekstu, Dodik je ukazao da se Jugoslavija sama od sebe ne bi ni mogla raspasti da nije bilo upliva tadašnje Njemačke, koja je kreirala izdvajanje Slovenije i Hrvatske i satanizaciju Srbije i srpskog naroda.

"Sve je na tome kreirano. I sada, kada se sretnem sa nekim od njih, vidim ljutnju zašto sve to nije usjpelo. Nije uspjelo zato što ideja koja je negdje daleko smišljena o `dejtonskoj` ili kako oni to vole da kažu `funkcionalnoj` BiH, nije istinski poriv ljudi koji tamo žive. 

Niste mogli na razvalinama bivše Jugoslavije, u kojoj se BiH zvala `Jugoslavija u malom`, da napravite neku novu `malu Jugoslaviju`. 

To je bilo potpuno apsurdno", rekao je Dodik.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )