FOTO: null

Održavanje koncepta BiH koji jedino odgovara Bošnjacima pokazao se kao nemoguć i vidljivo je da BiH nema unutrašnje snage da funkcioniše, ovo je karikatura. Pokazuje se da to nije zemlja koja može da živi i ona spada u kategoriju propalih država.

Rekao je to predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik dodajući da je očigledan apsurd koji vlada u institucijama BiH.

- To je djelovanje Savjeta ministara koji nema podršku ni Parlamenta, a nastavlja da egzistira suprotno svim praksama bilo koje iole demokratske zemlje - naglasio je Dodik istakavši da je SNSD odlukom da se povuče iz parlamentarnih komisija jasno stavio do znanja da ne želi da takvoj vlasti daje legitimitet.

* GLAS: BiH se trenutno nalazi u jednoj od najsloženijih situacija od Dejtona do danas. Šta je na to uticalo?

DODIK: Prije svega ciljevi postavljeni od strane bošnjačkih političkih lidera koji ignorišu realnost i pokušavaju da realizuju svoje namjere, a to je stvaranje unitarne, centralizovane BiH u kojoj će okupiti podanike iz drugih naroda. Ta namjera je bila jasna kada se desilo da vlast na nivou BiH ne korespondira sa vlastima na nižim nivoima, odnosno sa vlašću koja je sada u Srpskoj. Bakir Izetbegović pokušava da održi SDS i PDP važnim faktorima na nivou BiH bez obzira na to što za takvu politiku nemaju podršku naroda, a ni samih političkih partija. Izetbegović je bio spreman da sa njima ide do kraja, do njihovog samouništenja, što im se u suštini i desilo u političkoj realnosti u RS. Tome treba dodati ogromne razlike u političkim ciljevima između samih bošnjačkih političara i činjenicu da su Hrvati majorizovani na nivou kantona, FBiH i BiH. Svakako tu treba dodati i napore koje je u kontinuitetu radila međunarodna zajednica sa neskrivenim ciljem da BiH načini unitarnom i centralizovanom. Održavanje tog njenog koncepta, koji jedino odgovara Bošnjacima, pokazao se kao nemoguć za BiH. Vidljivo je da BiH nema ni unutrašnje snage da funkcioniše, ovo je karikatura.

* GLAS: SNSD je donio odluku da se povlači iz svih komisija i odbora u Parlamentu BiH. Koji su razlozi za taj potez i hoće li on dodatno usložniti situaciju u zemlji?

DODIK: Razlog je apsurdnost koja je očigledna u institucijama na nivou BiH. Imate ministre koji nemaju parlamentarnu podršku, koji pokušavaju da pokažu da nešto rade, pa je valjda vidljivo u kojoj situaciji se sve nalazi. Zašto bismo mi onda svemu tome davali legitimitet? Ako je u zakonu i poslovniku rečeno da je opozicioni poslanik predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), ne može neko iz pozicije da odlučuje ko će to biti. To valjda odlučuje opozicija. Svako naše učešće u drugim komisijama bi predstavljalo samo pokušaj legalizovanja nečega što to nije. Naši ljudi će se povući iz komisija i djelovati u okviru Parlamenta. Naglašavam da nikakav prenos nadležnosti na nivo BiH neće uspjeti, neka ni ne pokušavaju.

* GLAS: U SDS-u tvrde da je Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA razorena zato što je SNSD-u onemogućen uvid u neke istrage i procese koji se odvijaju u bezbjednosnom sektoru?

DODIK: Veoma mi je glupo uopšte komentarisati bilo šta što dođe iz SDS-a. Treba samo reći da je SDS pokrenuo inicijativu za smjenu Nikole Špirića, koji je zatražio odgovor zašto OBA prisluškuje državni vrh Srbije i u kom pogledu je to interes za BiH. To sigurno nije u interesu srpskog naroda i RS. Zbog takvog poteza SDS je prethodno dogovorio sa Izetbegovićem da se pokrene pitanje smjene Špirića. Apsolutno je jasno da je OBA krši zakon. U članu šest zakona o toj službi piše da redovno moraju da razmjenjuju informacije sa svim nivoima vlasti, a oni to nisu činili, nego su ih razmjenjivali samo sa odabranima, između ostalog i sa SDS-om. Očigledno da SDS ima sve informacije koje su im potrebne. Nažalost, SDS koristi te informacije da bi se borio protiv RS i njenih institucija, a ne za opšte stanje i blagostanje. Veoma je jasno da se ta stranka konstantno svrstava na stranu rušenja zakona. SDS se pokazao kao stranka koja će, zarad nekoliko fotelja u Sarajevu srpske nacionalne interese da proda i podredi tim foteljama. Malo ko vjeruje u to što rade. Činjenica je da doživljavaju dramatičan pad na terenu i to je dokaz da su izabrali pogrešnu politiku. Uostalom, za vrijeme SDS-ove i PDP-ove vlasti ukinuta je Obavještajna agencija RS i napravljena zajednička, te donesen zakon na nivou BiH pod velikim pritiskom međunarodnog faktora koji je trebao da napravi jednu obavještajnu zajednicu koja je odgovorna svim nivoima vlasti. OBA je odgovorna ne nivoima vlasti, nego paranivoima, odnosno pojedincima i političkim partijama. Oni vode neki svoj unutrašnji rat i to je opasno za svaku zemlju. Sve vrijeme u Banjaluci boravi jedna grupacija, tim obavještajaca, koji imaju zadatak da prate i spekulišu o tome šta rade institucije RS što jasno govori o dugoročnom neprijateljskom pozicioniranju te službe prema Srpskoj. Zato smo i odlučili da SNSD u Narodnoj skupštini RS traži da se povuče saglasnost koja je prethodno data za tu zajedničku obavještajnu službu i da se sve vrati na ranije stanje. Mi ništa nismo imali od te službe osim problema, podmetanja i pokušaja da se sve stavi u funkciju koncepta unitarizacije BiH, a to ne želimo. Mi smo protiv toga, a oni koji to rade su protiv RS i njeni neprijatelji.

* GLAS: Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je novu apelaciju Ustavnom sudu RS, a nabrojana su pri tom brojna pitanja u kojima su, kako navode, Bošnjaci u RS oštećeni. Kako gledate na to?

DODIK: Izetbegović je politička olupina i u svojim se kombinacijama prekombinovao. Izgubio je podršku Željka Komšića, a potom i Fahrudina Radončića. Njegova saradnja sa Draganom Čovićem i HDZ-om je bila potpuno lažna. Jedino je uspio da napravi bratsku i krvnu povezanost partije svog oca sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a. I upravo ohrabren njihovom podaničkom politikom pokušava još nešto da dobije. Nema bosanskog jezika to je naš jasan stav i to se ne može na taj način uraditi. Ustavni sud jedino može reći da je uvođenje bosanskog jezika protiv Ustava RS. Ovdje ne može da se napravi bosanska nacija, ni bosanski jezik i što prije Izetbegović to shvati lakše će nam biti i možemo da razgovaramo o različitim modalitetima koji će olakšati život i jednima i drugima. Ovim potezima najviše mrcvari svoj narod držeći ga u zabludi. RS nema namjeru da bude servis Izetbegovića i da ispunjava njegove želje. To je za sada SDS, a ne RS.

* GLAS: RS je označena kao glavni krivac za nepotpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope. Zbog čega?

DODIK: Ponavljam da je RS spremna da da saglasnost na tekst koji je potpisan između država, odnosno da i BiH potpiše taj ugovor, ali pod uslovom da u toj odluci o prihvatanju bazičnog sporazuma, u članu dva, bude napisano da će se odnosi u transportnoj zajednici odvijati putem mehanizma koordinacije u pogledu donošenja odluka o prioritetima i projektima, te predstavljanju BiH. Tu bi trebali da se rotiraju predstavnici različitih nivoa vlasti. Ovo je tipično evropsko pitanje, a za sva evropska pitanja je osmišljen i koncipiran mehanizam koordinacije. Na mehanizmu koordinacije i njegovoj uspješnoj primjeni i djelovanju ili će BiH uspjeti ili će skroz propasti. Oni koji neće da primjenjuju mehanizam koordinacije kako je dogovoren na svim nivoima vlasti, definitivno stavljaju pečat na propast BiH. U EU su kazali da se do septembra mora riješiti ovo pitanje i RS je tu pozitivna, ali ako odustanemo od naših zahtjeva kako traže iz Sarajeva oni će odlučivati o tome koji će programi biti forsirani. Time ugrožavamo Ustav, mehanizam koordinacije i proći ćemo kao do sada jer je od četiri projekta odobrena u Trstu samo jedan u RS. Johanes Han je takođe tražio od Denisa Zvizdića da se uradi mnogo više na unutrašnjoj koordinaciji. Prvi put dobijamo racionalno pismo visokopozicioniranog Evropljanina koji kaže da je nužno po ustavu da se vrši koordinacija.

* GLAS: Zakočen je i nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) takođe zbog nedostatka parlamentarne većine na nivou BiH. Da li je uvođenje "plavog dizela" zaista presudno za podršku SDS-a izmjenama Zakona o akcizama ili je riječ o nečemu drugom?

DODIK: To što oni tvrde je samo kamuflaža. Oni su samo htjeli da onemoguće RS da dođe do novca, jer su smatrali da bi se kada dođe novac od MMF-a ovdje razvilo nekoliko projekata, a po njihovoj primitivnoj logici onda bi to bilo u korist vladajuće strukture, a ne naroda. I to je jasan dokaz da su usmjereni samo na lično pozicioniranje. Njih narod ne zanima. "Plavi dizel" funkcioniše u RS i priča im je prozirna. Htjeli su da to prenesu na nivo BiH, pa eto sa svojim partnerima ni to nisu obezbijedili. SDS je lagala i međunarodne zvaničnike, nekima je potčinjena kao i Izetbegoviću i njegovim stavovima. Čak se i Darko Babalj drznuo da mi piše kojekakve gluposti. Za razliku od njega dobio sam odlikovanje tadašnjeg predsjednika RS, a za njega ne znam ni gdje je bio. Nekada se nisam slagao sa onim što je rađeno, ali sam bio tu kada su donošene najvažnije odluke za RS, a ne znam šta je on radio. Očito je da su izgubili orijentir. On je taj koji brani Osmana Mehmedagića Osmicu koji je bio šef AID-a, ratne obavještajne strukture Alije Izetbegovića. On naziva funkcionere RS budalama na sjednicama komisija. On je jedan obični poltron i podanik vlasti u Sarajevu. Njega pominjem jer je očit primjer. SDS je lažna izdajnička koncepcija koja je spremna da dokine RS zarad fotelja.

Miniranje dogovora

* GLAS: Miniran je nedavno najavljeni sastanak koji je organizovao predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović u Mostaru. Zašto taj sastanak nije mogao da bude održan?

DODIK: To je samo potvrda onoga što sam rekao, da je BiH od početka propala zemlja i da u tom pogledu nema šanse. S naše strane postoji spremnost za svaku vrstu dijaloga i u bilo kom kapacitetu. Zato sam i pristao na Čovićev prijedlog da se sastanu tri člana Predsjedništva, Fahrudin Radončić i ja u Mostaru i da razgovaramo. Da sastanak drugi nisu minirali, ja bih bio tamo. Nikada nisam rekao da neću da razgovaram sa Izetbegovićem, jer ja njega nisam birao nego bošnjački narod. Takav moj stav je dokaz da ja nisam taj koji ruši Dejtonski sporazum. Oni koji su razvalili sastanak u Mostaru treba da objasne zašto nema dijaloga i kakva im je namjera. Da li oni putem nametanja samo svojih stavova pokušavaju da reprezentuju neku drugačiju BiH koja nije definisana Ustavom? Pojavili su se i trabanti koji su rekli da neće doći na sastanak, iako ih niko nije ni pitao hoće li ili neće doći. To govori i o atmosferi u BiH.

Ustavni sud

* GLAS: Najavljivali ste da ćete u Parlament BiH uputiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Da li je on završen?

DODIK: Zakon je već koncipiran, ali treba da se dogovorimo i da vidimo kada su Bošnjaci za to spremni. Niko normalan neće reći da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda i pravosudnih institucija, ali kada je on zaista Ustavni sud. To je u BiH mjesto egzekucije i političko tijelo u kojem se kreiraju vanustavna rješenja i donose političke odluke. To što ambasadorka SAD Morin Kormak neće to da vidi je njen problem. Nije ništa ni uspjela osim da Miloradu Dodiku uvede sankcije. Ja se nikada neću promijeniti i moji stavovi su jasni. Nemojte dirati RS i možete da budete koliko hoćete ambasador. Zvanična američka politika i ono što Kormakova radi je potpuno suprotno. Ona je ovdje umislila da je i kadija i sudija. Ovo sad su recidivi stare administracije i zato je ovdje neuspjeh.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )