FOTO: InfoBijeljina

Pred Republikom Srpskom u narednom periodu je realizacija značajnih infrastrukturnih projekata. Na proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a utvrđeni su prioriteti u sektoru energetike, definisan operativni plan modernizacije magistralnih puteva, auto-puteva i gasifikacije – investicije vrijedne nekoliko stotina miliona evra.

Pred Izvršnim komitetom SNSD-a danas su bili direktori javnih preduzeća. Tema sastanka sa upravom Elektoprivrede Srpske bili su prioriteti u ulaganjima u primarne kapacitete.

Najavljeni su projekti vrijedni 800 miliona evra. Realizacija tri, počinje u ovoj godini.

– U pitanju je projekat hidroelektrane Buk Bijela, koja se gradi zajedno sa Srbijom, to je HE Dabar i Bistrica, vrijedni 200 miliona. Razgovarano je o njihovoj realizaciji – naveo je Dodik.

U gasifikaciju Srpske biće uloženo 200 miliona. Od Bijeljine, preko Banjaluke do Novog Grada, cilj je da gas stigne u sva naselja. Završeno je osumporavanje TE Ugljevik.

Projektom vrijednim 90 miliona riješen je veliki ekološki problem, sada slijedi TE Gacko.

Sa direktorom Auto-puteva Republike Srpske, razgovarano je o izgradnji prioritetnog auto-puta od Јohovca kod Doboja, preko Brčkog i Bijeljine do Rače, koji bi trebalo da bude završen u narednih pet godina.

Slijedi i modernizacija magistralnih puteva, za šta će u naredne tri godine biti izdvojeno 300 miliona. 100 miliona su vlastita sredstva Puteva Srpske, a 200 miliona biće obezbijeđeno kreditima.

– Riječ je o 650 kilometara magistralnih puteva koji će biti modernizovani na način da će biti smanjeni troškovi njihovog održavanja – naveo je Dodik. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )