FOTO: Glas Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati unutrašnja pitanja, bez nametanja sa strane.

"Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste sa emocijama i simpatijama, ali i sa pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rješavati stvari ovdje u BiH - treba zajedno da donosimo najbolja moguća rješenja bez nametanja sa strane", rekao je Dodik na konferenciji na novinare u Sarajevu.
 
Nakon sastanka članova Predsjedništva sa Erdoganom, Dodik je istakao da je turski predsjednik u BiH došao sa paketom pomoći bez političkih uslovljavanja.
 
"To je nešto što bi moglo da bude primjer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji treba da sređujemo dugo godina poslije", istakao je srpski član Predsjedništva BiH.
 
On je rekao da pragmatičnost turskog predsjednika pomaže u BiH i zahvalio na tome.
 
"Podržavam pristup da BiH treba da očuva teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ustavna i dejtonska BiH za nas Srbe nije problem, neustavna i antidejtonska BiH je za nas problem i neprihvatljiva", naglasio je Dodik i dodao da Srbi žele da se sve odvija u okviru Ustava i razgovorom.
 
On je podržao inicijativu o omogućavanju državljanima BiH i Turske da granicu prelaze na osnovu lične karte, kao i ostala danas razmatrana pitanja – razvoj industrijskih zona i formiranje zajedničkog tima koji će se baviti energetikom, jednom od najvažnijih tema savremenog svijeta.
 
Dodik je podsjetio da je, zahvaljujući pomoći Erdogana i Turske, BiH proljetos dobila određene količine vještačkog đubriva, što je pomoglo očuvanje poljoprivredne proizvodnje.
 
Prema njegovim riječima, BiH i Turska dijele određene vrijednosti kada je u pitanju EU, ali je u BiH značajno izgubljen entuzijazam u vezi sa EU, za razliku od Turske koja u tom pogledu ima još pragmatične stavove.
 
Naš entuzijazam prije par godina i danas ne može se izmjeriti. Gubi se povjerenje u EU i njenu sposobnost da upravlja procesima i to moramo imati na umu", rekao je Dodik.
 
Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je Turska važna članica NATO-a i jedan od najvećih njegovih finansijera.
 
"Mi razumijemo njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da Turska bude članica NATO-a. Jednako tako u BiH, bez obzira na razne prikaze, a ponekad i spekulacije, ne postoji konsenzus o članstvu", podsjetio je Dodik i zahvalio Erdoganu na dobijenim pojašnjenjima u vezi sa ovim pitanjem.
 
On je istakao da je Erdogan jedan od najznačajnijih lidera ovog dijela svijeta, posebno u vremenu kada Evropa nema prepoznatljive lidere, zbog čega svi moraju pomalo biti zabrinuti.
 
"Znamo da bez jakih lidera nema ni rješenja i u tom pogledu želim predsjedniku Eroganu sve najbolje, prije svega zdravlje i naravno uspješan posao u rukovođenju složene ne samo unutrašnje situacije u Turskoj nego, rekao bih, regionalne i globalne", rekao je Dodik
 
On je ocijenio da Predsjedništvo nikada nije imalo toliki stepen saglasnosti kao kada je u pitanju turski predsjednik.
 
"Kada neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku nas trojica smo posvađani, a nekada i taj četvrti koji dolazi. Ovdje imamo jednu dobru i prijateljsku atmosferu i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsjednik Erdogan. Smatram da je važno da to kažem i da moji ljudi, oni koji mene podržavaju i moj narod, znaju da je predsjednik Erdogan prijatelj svih nas ovdje, pa i srpskog naroda", zaključio je Dodik.  
 
Šmita proglasiti personom non grata i istjerati ga iz zemlje
 
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Kristijana Šmita treba proglasiti personom non grata i u roku od 24 časa istjerati iz BiH.
Dodik je, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo na eventualno Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona, rekao da je on protiv ikakvog nametanja rješenja.
 
"Protiv sam nametanja, ali nisam ovako selektivno kao Šefik Džaferović, kada mu odgovara onda ne bi, a kada je drugima šteta, onda bi", poručio je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
 
On je istakao da je sve što su nametnuli visoki predstavnici antiustavno i treba dogovorom biti stavljeno u ustavnu formu.
 
"Pozivam Bošnjake i njihove političke predstavnike da to urade. Ne može se očekivati da se ne uvaži ustavna pozicija konstitutivnog hrvatskog naroda", rekao je Dodik.
 
On je ponovio da je Šmit "lažan".
 
"Prekršene su dvije odredbe Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. On ne može ovdje ništa da radi. Pozivam svoje kolege da to posmatramo na pragmatičan način. Ako prihvatimo da nem neko ušeta ovdje i da se predstavi da je visoki predstavnik samo zato što pripada jednoj velikoj evropskoj naciji, državi, možemo očekivati da će nam se to desiti i sljedeće godine", poručio je Dodik.
 
On je naveo da je primarno da politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata riješe pitanje izbora u Federaciji BiH /FBiH/, a Srbi dogovore na tom nivou neće osporavati.
 
"Ne slažem se s tim da se ijedna odluka nameće", naglasio je Dodik.
 
Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je on za to da bude održan trilateralni sastanak zemalja.
 
"Na jednom dijelu Srbija, Turska i BiH, a na drugom Hrvatska, Turska i BiH i to je nezamjenjivo. Svi smo svjesni toga da bez političkih dogovora predstavnika naroda u BiH nema ni institucionalnih odluka. Pozivam da rješavamo ta pitanja. Istjerati Šmita što prije", zaključio je Dodik.
 
Uskoro putovanja građana samo sa ličnim kartama
 
Građani BiH i Turske uskoro bi mogli prelaziti granice ovih zemalja samo sa ličnom kartom, saglasili su se danas u Sarajevu članovi Predsjedništva BiH i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.
 
"Ostaje još procedura koju treba da provede Savjet ministara BiH", rekao je novinarima nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
 
Džaferović je naveo da je na sastanku razgovarano i o slobodnoj trgovini, te dodao da je Turska dala BiH najpovoljnije uslove kada je u pitanju slobodna trgovina što treba iskoristiti.
 
On je istakao da je robna razmjena dvije zemlje od 850 do 900 miliona dolara, ali i da može biti i mnogo veća, naglasivši da je BiH sebi dala za cilj da to ove godine bude milijarda i da se nada da će to biti realizovano.
 
Džaferović je naveo da je na sastanku konstatovano da Turska ima strabilizujuću ulogu u regionu.
 
"I kada smo mi u BiH u pitanju, Turska i Erdogan vode uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH bez obzira kom narodu pripadamo i iz kog dijela BiH dolazimo", naglasio je Džaferović i dodao da je to važno za stabilnost BiH.
 
On je rekao da će ovaj mandat saziva Predsjedništva BiH i relacija sa Turskom biti upamćen po mnogo stvari. "To je auto-put Beograd-Sarajevo i međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojili", naveo je Džaferović i dodao da će se to nastaviti realizovati.
 
Džaferović je napomenuo da je Turska opredijeljena za reformski put BiH, da daje podršku mandatu Altea.
 
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da BiH u Erdoganu i turskoj Vladi ima iskrenog prijatelja i da se nada da će saradnja biti nastavljena istim tempom i intenzitetom.
 
Komšić je na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom rekao da se svaki put kada se sretnu rodi neka nova ideja za projekat koja doprinosi razvoju bilateralnih odnosa.
 
"Siguran sam da će ta saradnja da bude nastavljena istim tempom i intenzitetom i u istom pravcu kako smo imali i do sada", rekao je Komšić i dodao da treba potencirati i stabilizujuću ulogu koju poltika Erdogana ima u BiH, pa i cijelom regionu.
 
U okviru zvanične posjete BiH predsjenika Turske Redžep Tajip Erdogana, koju je danas započeo, u toku dana je predviđen i sastanak sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa delegacijom Turske.
 
Večeras će biti organizovan i poslovni forum BiH-Turska čiji je cilj unapređenje saradnje dvije zemlje u pogledu spoljnotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )