FOTO: InfoBijeljina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska bilježi značajan ekonomski rast u ovoj godini, te rekordnu pokrivenost uvoza izvozom, koja je iznad 80 odsto, kao i da su očekivanja da se godina završi sa suficitom.

Dodik je istakao da je prosječna isplaćena plata u Republici Srpskoj 510 evra, čime je, kako je naveo, već premašen cilj da prosječna plata bude 1.000 KM.
 
"Imamo i rekord u broju zaposlenih. Nikada Republika Srpska nije imala veći broj zaposlenih, što govori o tome da se krećemo u dobrom pravcu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
 
Govoreći o rastu bruto domaćeg proizvoda, Dodik je podsjetio da je apsolutni iznos BDP-a, kada je vladajuća koalicija došla na vlast u Republici Srpskoj, bio 4,3 milijarde KM, a da je danas prešao 12 milijardi KM.
 
"Danas smo u prilici da imamo višak prihoda, koji ostvarujemo po svim prihodovnim stavkama u budžetu, zbog čega idemo na rebalans. Zahvaljujući povećanju indirektnih i direktnih poreza, mnoge opštine će imati povećane prihode", istakao je Dodik.
 
Sve to, tvrdi Dodik, pokazuje da je Republika Srpska na dobrom putu, stabilna, bez bojazni od problema u funkcionisanje budžeta.
 
"Očekujemo da ovu godinu možemo da završimo sa suficitom, što je dobra vijest za svakog", naglasio je Dodik.
 
Dodik je podsjetio i na povećanje penzija koje se ostvaruje kontinuirano i pored disbalansa koje Srpska ima sa više od 230.000 penzionera na 267.000 zaposlenih.
 
"Kada sam prvi put došao na čelo Vlade 1998. godine, godišnja masa sredstava za penzije je bila 9,2 miliona KM, dok je danas mjesečna tranša za penzije 100 miliona KM, što govori o tome da se krećemo dobrim putem, kojim ćemo nastaviti", naglasio je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )