FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podijelio je danas na društvenoj mreži "Iks" dio svjedočenja o dešavanjima u Srebrenici u proteklom ratu ratnog komandira srebreničke policije Hakije Meholjića, koji je rekao da su Srebrenicu izdali i tadašnji muslimanski lider u BiH Alija Izetbegović i međunarodna zajednica.

"Tako izgleda istina", napisao je Dodik, koji je na društvenoj platformi podijelio isječak iz filma "Srebrenica - izdani grad" gdje Meholjić kaže da postoje samo dobri i loši ljudi u svakom narodu, a da je Alija loš čovjek.
 
Meholjić je rekao da im je tokom sastanka delegacije u kojoj je bio i on, Alija Izetbegović rekao za ponudu tadašnjem američkog predsjednika Bila Klintona za Srebrenicu.
 
"Reći ću izvorno ono što je rekao Izetbegović: `Dragi moji Srebreničani, nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana i biće vojna intervencija NATO snaga na srpske položaje u cijeloj BiH. Šta vi mislite o tome? Ja sam skočio i kažem - jesi li ti lud?", rekao je Meholjić, prenosi Srna.

Meholjić je rekao i da se druga ponuda Alije Izetbegovića odnosila na zamjenu Srebrenice za Vogošću.
 
"Izetbegović je rekao i da ima ponudu za zamjenu Srebrenice i Vogošće. Mi smo uglas tad svi drugi učesnici rekli `predsjedniče, ako ste nas zvali radi toga niste nas trebali zvati, jer mi nemamo mandat da mijenjamo teritorije`", naveo je Meholjić.
 
Meholjić je rekao i da je poslije toga bilo mučno, da su bilo frapirani i da nisu mogli da dođu sebi da li je to moguće.
 
"Nismo mogli da dođemo sebi da smo dati, da će nas žrtvovati. Sa Alijom smo imali razgovor u pet sati ujutro, otvoren, da spasava žene i djecu, starce, a nas vojno sposobne, nek nas pobiju kad nećemo da se branimo, on je rekao da mi izdržimo još dva sata, međutim, nikad se više nije htio javiti", ispričao je Meholjić.
 
Meholjić je rekao i da je u proteklom ratu izgubio dva brata i oca koji nisu uzeli oružje.
 
"Ja jesam uzeo oružje, plakali smo mi taj dan kad je Srebrenica pala, vidjeli smo izdaju i od Alije Izetbegovića i od međunarodne zajednice", rekao je Meholjić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )