FOTO: dodik.net

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da BiH nema "dan državnosti" već je to izmišljeno u glavama muslimanskih političara koji na lažima pokušavaju da izgrade priču o obilježavanju komunističkog događaja iz Drugog svjetskog rata u Mrkonjić Gradu.

Dodik je podsjetio da ne postoji nijedna odluka dejtonskih institucija kojom je utvrđen "dan državnosti", ali da postoje laži o tome, kao što je lažna i BiH
 
"To što BiH slavi, izmišljeno je u glavama muslimanskih političara, koji samoubijeđeno, što je svojstveno njima, na lažima pokušavaju da izgrade priču o obilježavanju komunističkog događaja iz Drugog svjetskog rata u Mrkonjić Gradu kao `danu državnosti`", naveo je Dodik na društvenoj mreži "Iks".
 
On je podsjetio da je u tom periodu većina muslimana bila u ustaškoj vojsci i u Handžar diviziji, dok je većina Srba bila na strani partizana, boreći se protiv nacista i ustaša, gdje su bili muslimani iz BiH.
 
"Čovjek se mora upitati - šta slavite? Zašto živite u sopstvenim lažima? U tom periodu, na tom događaju u Mrkonjić Gradu muslimani nisu ni bili jer su bili na strani nacista. Taj događaj na koji se danas pozivate organizovali su zabludni Srbi, komunisti, i tamo tad nije bilo muslimana - Bošnjaka", naveo je Dodik.
 
Dodik je upitao i zašto obilježavaju ZAVNOBiH, a ne i AVNOJ i kako je moguće da prvi slave, a drugi negiraju.
 
"Prestanite već jednom lagati, prvo sebe, a onda i druge. Lažete i kad se pozivate na Aliju Izetbegovića, koji je 1991. godine odbacio isti taj ZAVNOBiH i prvi je formirao nacionalnu muslimansku stranku da bi napravio muslimansku BiH, onakvu o kakvoj je pisao u Islamskoj deklaraciji. Tu nećete naći da piše o ZAVNOBiH", dodao je Dodik.
 
On je upitao i da li stvarno misle da je moguće da tu njihovu zabludu i propagandu mogu isporučiti kao trik i da on uspije.
 
"Vidim da mislite da vam to uspijeva", naveo je Dodik.
 
Kad pominjete ZAVNOBiH, naglasio je Dodik, ne pominjete da je Alija Izetbegović bio pripadnik "Mladih muslimana", za koje neki smatraju da je teroristička organizacija, te da je bio pripadnik Handžar divizije, koja je bila pod direktnom Hitlerovom komandom.
 
"Toga svega nema u ZAVNOBiH ili ja to nisam našao da pročitam. Šta onda slavite, ljudi? Jedini odgovor je da slavite srpsko zabludno okupljanje u Mrkonjić Gradu", naveo je Dodik.
 
Dodik je ponovio da nijednom odlukom u dejtonskoj BiH nije utvrđeno da se obilježava "dan državnosti", jer on ne postoji, što znači da ne postoji BiH koja ima "dan državnosti".
 
Reagujući na izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da je "najveća, najjača i najbrojnija straža u BiH straža koja brani državnost, nezavisnost i suverenitet BiH", te da će milioni njih u zemlji i širom svijeta braniti državu i da svoju zemlju ne daju, Dodik je istakao da je istoričar Bećirović zabludni sin svoje fantazmagorije.
 
"Onako rumen u licu, šepuri se i prodaje vlastitom narodu narativ za koji zna da je laž. I ko vam može pomoći? Niko! I opet priča da, eto, brani BiH. U stvari brani svoju zabludu o BiH. Niko mu ne brani da ostane i živi u toj svojoj zabludi", dodao je Dodik. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )