FOTO: x.com

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će u danima koji dolaze svako pokazati svoj trag, odnosno da će se vidjeti kome je Evropska unija cilj, a kome izgovor.

"Čudno neko vrijeme! Februar je, a u BiH nema snijega! Uprkos tome, u danima koji dolaze svako će pokazati svoj trag. Vidjeće se jasno, kao na dlanu, ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu. Vidjeće se kome je EU cilj, a kome izgovor. Vidjeće se ko gleda naprijed, a ko u retrovizor", napisao je Dodik na  platformi "Iks".
 
"Neko je prije 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH. I mi smo se ljutili na EU zato što njihova terapija ne djeluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo disciplinovan pacijent", dodao je Dodik.
 
Dalje je naveo, da ako BiH traži i želi početak pregovora sa Evropskom unijom, onda se moramo ponašati evropski.
 
"EU su njene članice izgradile funkcionalnom tako što su definisale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni. Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definisao nadležnosti, prava i obaveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora", istakao je Dodik, uz opasku da će se u narednom periodu vidjeti da li postoji spremnost da se ovo promijeni.
 
"BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama poslije Dejtona, tako i danas. Što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo, ona je sve lošije funkcionisala, gubila je smisao dejtonske i postajala nikakva. Razlog je što neki nisu bili posvećeni sprovođenju nadležnosti, već kako da od entiteta oduzmu nove i nove. Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Vidjećemo da li se i to promijenilo", napisao je Dodik.
 
Predsjednik Srpske je ponovio da ovdje nije problem u ustavnom okviru BiH, koji odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća na pravila SAD ili EU, već, kako je naveo, već u motivima i namjerama.
 
"Vidjećemo postoje li iskreni motivi. Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH.  To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije. Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i BiH u EU s mehanizmima zaštite kao EU. Ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali oni garantuju evropsku solidarnost", poručio je Dodik.
 
On je naglasio da želi zemlju koja funkcioniše poput EU u EU, zajedno sa Srbijom.
 
"Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava nauređivanje svoje kuće. BiH može biti jedna  funkcionalna  zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta. Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari", zaključio je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )