FOTO: null

Šume RS ostvarile su za devet mjeseci ove godine 3,74 miliona maraka dobiti, a kao gorući problem u ovom preduzeću označena je neredovna isporuka sirovine drvoprerađivačima.

O rezultatima poslovanja i problemima u "Šumama RS" razgovarano je u petak na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, čelnika ovog preduzeća i njegovih organizacionih dijelova, predstavnici drvoprerađivača i Inspektorata RS.

- Devet šumskih gazdinstava poslovalo je sa ukupnim gubitkom od tri miliona, a ostala su zajedno ostvarila dobit od 6,70 miliona KM. Nastojimo da broj gubitaša smanjimo i da se minus tih gazdinstava kreće u prihvatljivom rasponu od 30.000 do 50.000 KM. Najveći gubitaš trenutno je "Visočnik" iz Han Pijeska, čiji minus iznosi 1,13 miliona KM - naveo je direktor "Šuma" Risto Marić.

Plan sječe i izvoza realizovan je 95 odsto, a naplata isporučene robe na nivou od 96 procenata.

- Isporuka sirovine prema kupcima je oko 70 odsto od ugovorene. Poslovni partneri koji su u određenom periodu nelikvidni ne mogu dobiti sirovinu, zbog čega sav dio sortimenta koji se pojavi kao neraspoređen isporučujemo onima sa kojima imamo ugovore i koji robu plaćaju - naveo je Marić.

Najveći dio sastanka posvećen je upravo realizaciji ugovora sa drvoprerađivačima. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić ističe da njihove analize pokazuju da postoje velike razlike u stepenu realizacije ugovora prema drvoprerađivačima i da se ona kreće od 20 do 100 odsto.

- Razlozi za to su višestruki. Kupci nemaju istu solventnost u plaćanju preuzete robe. Postoje i primjedbe da su pojedini privilegovani od strane "Šuma" i da samim tim imaju veći stepen realizovanih ugovora. Nastojaćemo da otklonimo probleme kako bi svi drvoprerađivači imali jednak tretman - naveo je Zubić.

Sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik naveo je da se problemi javljaju i zbog neredovnog izvršavanja ugovorenih obaveza.

- Za to postoje razni uzroci, a neki od njih su i nepovoljni vremenski uslovi. Ove godine smo kasnili dva mjeseca sa potpisivanjem ugovora i njih treba zaključivati do kraja tekuće za narednu godinu - kazao je Šinik, koji očekuje da će drvoprerađivači iduće godine imati pravedniju raspodelu i veće ugovorene količine sirovina.

Obaveze

Risto Marić je rekao da su se "Šume RS" ove godine zadužile kako bi izmirili obaveze prema lokalnim zajednicama.

- Dugovanja za prvo polugodište su izmirena, a za treći kvartal smo isplatili 1,8 miliona, a uskoro ćemo i preostalih 14 miliona KM. Nemamo dugovanja za plate i doprinose, a na osnovu PDV-a isplatili smo 2,60 miliona KM - kazao je Marić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )