FOTO: null

Broj njemačkih firmi koje traže dobavljače na području Balkana povećan je sa prvobitnih 16 na 23, što pokazuje da kompanije iz najjače evropske ekonomije imaju sve veće povjerenje u ovdašnja preduzeća.

Rok za prijavu firmi iz BiH koje su zainteresovane za učešće na jednodnevnom poslovnom forumu "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama zapadnog Balkana", koji će biti održan 19. oktobra u Pragu, produžen je do 16. septembra, a na konkurs se do sada prijavilo 14 preduzeća.

U Predstavništvu njemačke privrede u BiH, koje je prikupljalo prijave, kažu da spisak prijavljenih firmi nije javan i da prijava sama po sebi ne znači da će one biti pozvane na razgovor.

- Učešće na forumu su prijavile firme iz Banjaluke, Gračanice, Gradiške, Gornjeg Vakufa, Konjica, Kreševa, Laktaša, Mostara, Odžaka, Prijedora, Sarajeva, Tuzle, Vareša i Zenice - kažu u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

Ovakvi susreti su veoma bitni, jer nude našim proizvođačima priliku da direktno i ciljano stupe u kontakt sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Njemačke.

- Učesnici će iz prve ruke dobiti informacije o standardima i zahtjevima njemačkog tržišta, steći praksu u pregovaranju sa njemačkim partnerima i upoznati predstavnike kompanija iz drugih zemalja koji su im ujedno direktni konkurenti na njemačkom i evropskom tržištu - istakli su u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

Organizator poslovnog foruma je njemačka Savezna asocijacija za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku. Cilj ove inicijative je da se izabrane firme iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i baltičkih zemalja koje se bave mašinogradnjom, metalopreradom, proizvodnjom komponenti za auto-industriju i preradom plastike i gume sastanu sa njemačkim kompanijama koje su zainteresovane za poslovne kontakte sa njihovim novim potencijalnim dobavljačima.

Firme iz BiH koje su zainteresovane za učešće na pomenutim poslovnim susretima mogu poslati prijavu na adresu Predstavništva njemačke privrede u BiH do 16. septembra, a kotizacija iznosi 295 evra. Troškove prevoza i smještaja učesnici foruma snose samostalno.

Detašmani

Firme iz BiH godinama obavljaju građevinske, izolaterske i poslove montaže u Njemačkoj, zahvaljujući kontingentu od 2.000 radnih dozvola koje Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa entitetskim privrednim komorama, dodjeljuje firmama iz pomenutih oblasti.

Firmama iz RS, od navedenog broja, pripada kontingent od 666 detašmana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )