FOTO: null

Prema podacima Fonda PIO u Srpskoj 1.003 dobrovoljna osiguranika. Najniža mesečna uplata mora da bude 149,85 konvertibilnih maraka

Različite okolnosti uticale su na građane da se opredele da sami sebi osiguraju primanja u starosti. Reč je o takozvanim dobrovoljnim osiguranicima kojih je, prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (PIO RS), trenutno 1.003.

Među njima je, kako su nam objasnili u ovoj instituciji, najviše onih kojima nedostaje određeni, obično kraći period staža, koji su prekinuli zbog bolesti ili nekih drugih razloga, ali tu je i sve veći broj mladih koji sve teže i u sve kasnijim godinama dolaze do stalnog zaposlenja.

- U prethodnom periodu broj osiguranika u dobrovoljnom osiguranju iznosio je i više od 1.800, ali je potpunim uređenjem evidencija, shodno zakonskim odredbama, taj broj sveden na sadašnje potpuno tačno stanje, odnosno 1.003. Naime, određen broj tih osiguranika nije redovno uplaćivao doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, kako je to Zakonom o PIO propisano. Odredbom člana 21. Zakona o PIO propisano je da dobrovoljno osiguranje prestaje na zahtev osiguranika i u slučaju da osiguranik ne uplati doprinos za tri meseca uzastopno, i to od prvog dana u mesecu za koji nije uplaćen doprinos - rekao je za "Novosti" Tihomir Joksimović, portparol Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Mesečna uplata se računa prema prosečnoj bruto plati u Republici u prethodnom mesecu, pojašnjava Joksimović, i to na način da osnovicu predstavlja 60 odsto prosečne bruto plate pomnoženo sa stopom doprinosa od 18,5 odsto i trenutno iznosi 149,85 KM na mesečnom nivou.

- To je najniži iznos obavezan za osiguranika u ovom vidu osiguranja. Uplata naravno može iznositi i više od tog iznosa, a zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može iznositi niže od gore navedene osnovice. Ranije se obračun za uplatu vršio na drugačiji način, prema školskoj spremi.

Tridesettrogodišnji Mladen Mitrić iz Šipova koji je studije završio u Banjaluci još pre deset godina, do dana današnjeg nema nijednog dana radnog staža, kao ni većina njegovih vršnjaka u gradu na Vrbasu, uprkos činjenici da je obavljao već nekoliko poslova, ali pretežno na honorarne ugovore. Takve okolnosti naterale su ga da, pre četiri meseca, sam počne da uplaćuje penziju u Fondu.

- Šta sam drugo mogao, da čekam da me neko zaposli? Pošto sam se uverio da je to borba sa vetrenjačama, odlučio sam da se izborim za svoju starost, pošto država neće. Na sreću, stalno nešto radim, i imam dovoljno novca da tako nešto mogu sebi da priuštim, pored ostalih izdataka. Samo u mom užem društvu, nas je troje koji sami sebi uplaćujemo penziju i to, nažalost, postaje sve češća praksa među nama mladima u Srpskoj, a verujem da je tako i u celom regionu - ispričao je za "Novosti" Mitrić.

USLOVI JASNO PROPISANI

Zakonom propisani uslovi za penziju su:

- navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža

- 40 godina penzijskog staža i navršenih 60 godina života

- za žene 35 godina staža i navršenih 58 godina života

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )