FOTO: pixabay

Ponuda automobila s unutrašnjim sagorijevanjem već odavno nije prioritet za proizvođače koji u borbi za svaki kilogram postepeno smanjuju rezervoare goriva.

Ipak, još uvijek ćete pronaći nekoliko modela koji kombinuju veliki rezervoar goriva s niskom potrošnjom koji će vam omogućiti odlazak do mora i nazad sa "jednim punjenjem". To su poželjne osobine, posebno na dugom putovanju.

Mercedes E 200d 160 KS – 1.346 km

Mercedesova limuzina uglavnom se povezuje sa snažnim motorima visokih performansi. No, u ponudi je i štedljivi dizel. 1,6-litarski motor od 160 KS, prema deklaracijama proizvođača, zadovoljiće se s manje od 5 litara dizelskog goriva na 100 km, što uz 66-litarski rezervoar goriva omogućuje prelaz do 1.346 km bez točenja goriva.
 
No, valja napomenuti da se za veći rezervoar dodatno plaća. Standardno dobijamo samo 50 litara. Takođe morate prihvatiti prilično prosječne performanse – za ovaj segment. Prva stotka se pojavljuje na mjeraču nakon 8,8 sekundi. Cijena? Od 100.923 KM.

 
Dacia Sandero TCe LPG 100 KS – 1.382 km
 
Priznajete da je prisutnost ovog modela na ljestvici prilično iznenađujuća. Samo na prvi pogled, jer nakon čitanja tehničkih podataka možete se predomisliti. Prednost Sandera u odnosu na konkurente bez LPG instalacija je prisutnost dva rezervoara goriva – 40 litara za plin i 50 litara za benzin.
 
Uz deklarisanu potrošnju goriva od 5,4 litre, to će vam omogućiti prijeći 925 km. To nije sve, jer ćemo na plin prijeći dodatnih 457 km (7 litara na 100 km). Naravno, radi se o teoretskim razmatranjima, što ne mijenja činjenicu da ukupni doseg Sandera može biti impresivan. Druga je stvar što će ga rijetko ko koristiti, jer to nije automobil namijenjen dugim putovanjima. Međutim, nadoknađuje nedostatke s cijenom koja počinje od 31.800 KM.

 
Škoda Superb 2.0 TDI 150 KS – 1.404 km
 
Superbi koji vladaju bh. putevima nisu slučajnost. Velika Škoda, posebno s dizelom, kombinuje nisku potrošnju goriva s velikim fabričkim rezervoarom u koji stane 66 litara dizelskog goriva. To – uz deklarisanu potrošnju goriva od 4,7 litara – znači doseg od preko 1.400 km.

 
U ovoj konfiguraciji Superb ubrzava do stotke za 9,1 sekundu. Što se tiče D i E segmenta, on je takođe prilično jeftin – kupićemo osnovnu dizelsku varijantu za 62.578 KM.

BMW 518d 150 KS – 1404 km
 
Isti rezultat kao i za Superb povezan je s istim kapacitetom rezervoara goriva i deklarisanom potrošnjom. Dvolitarski BMW-ov motor od 150 KS ima puno toga za izvući, ali i dalje ostaje istinski štedljiv motor. Ne treba računati na zadivljujuće performanse, ali 8,8 sekundi do stotke trebalo bi biti dovoljno za većinu vozača.
 
Nažalost, kako i priliči jednom BMW-u, da biste uštedili, prvo morate poprilično potrošiti. Cijena baznih petica – 518d kreće od 94.050 KM.

 
Audi A6 35 TDI 163 KS – 1431 km
 
Audijev dvolitarski dizel standardno dolazi sa rezervoarom goriva od 63 litre. Oni voljni pak mogu kupiti opcijski rezervoar za gorivo od 73 litre, koji uz deklarisanu potrošnju goriva od 5,1 litre omogućuje prevaljivanje više od 1430 km bez točenja goriva.
 
S 9,3 sekunde do stotke, to nije brz automobil. Takođe nije previše jeftin – cijene počinju od 112.019 KM. Pa, dugi doseg ponekad zahtijeva i neke žrtve.
 
Mercedes C 200d 163 KS – 1466 km
 
Nova C-klasa može biti izuzetno štedljiva. Proizvođač izjavljuje da dvolitreni dizel s potporom blagog hibrida troši samo 4,5 litara na 100 km, što uz rezervoar goriva od 66 litara predstavlja impresivan doseg.
 
Performanse koje su osjetno bolje nego kod prethodno navedenih modela izgledaju jednako dobro. C-klasa od nule do 100 km/h ubrzava za pristojnih 7,7 sekundi. Cijena? Od 95,400 KM za baznog dizelaša.
 
Izbor je prilično ograničen

Kao što je lako vidjeti, oni koji traže auto s velikim dosegom zapravo su osuđeni na jednu vrstu karoserije i tržišni segment. Ovdje nećete pronaći SUV-ove i crossovere, već limuzine srednje klase, koje nisu samo lakše u poređenju sa SUV-ova, već imaju i niži aerodinamički otpor.
 
To su karakteristike koje u kombinaciji s pravilno odabranim pogonom rezultiraju malom potrošnjom goriva. Manja težina takođe omogućuje proizvođačima da polude s veličinom rerzervoara, što se pak prevodi u doseg.
 
Vozite se na velike udaljenosti i ne volite često točiti gorivo? Teško da postoji bolji izbor od limuzine s dizelskim motorom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )