FOTO: null

Skupština akcionara Željeznica Republike Srpske danas je donijela odluku koja bi mogla imati dalekosežne posljedice po ovo preduzeće. Odluka podrazumijeva pokriće gubitaka na teret kapitala i dokapitalizacije u iznosu od 245 miliona maraka, što znači da p

Mali akcionari ovakvu odluku, koja je usvojena mimo njihove volje, nazivaju genocidom, a ekonomski analitičari naglašavaju da nagomilane gubitke preduzeća ipak neko mora nadoknaditi, osim ako se iza svega ne kriju neke druge namjere.

Željeznice RS, koje su do sada vrijedile 245 miliona maraka, od danas vrijede 50.000 maraka! Bar tako je odlučila Skupština akcionara Željeznica. Odluku su podržali predstavnici Akcijskog fonda, Penzijskog rezervnog fonda, Fonda za restituciju, kao i Fonda Invest Nova, a nju treba da verifikuje nadležni sud.

Takva odluka predstavlja genocide nad malim akcionarima i ŽRS, poručuju mali akcionari Željeznica, koji imaju 20% akcija. Ubjeđeni su da je cilj odluke da se iz preduzeća istisnu mali akcionari i kroz dokapitalizaciju stvore uslovi za nezakonito prisvajanje imovine. Najavljuju tužbe ukoliko sud verifikuje odluku.

Gubici koji su pokriveni vrijednošću kapitala preduzeća nisu nestali, objašnjava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Onaj ko bude ulazio u dokapitalizaciju moraće i njih da izmiri, osim ako se iza svega ne kriju neki drugi planovi, kaže Pavlović.

Ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, prije nekoliko dana je najavio restrukturisanje Željeznica i njihovu podjelu na više preduzeća, sa ciljem uspostavljanja efikasnijeg sistema upravljanja i razdvajanja upravljanje infrastrukturom i upravljanja prevozom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )