FOTO: Nezavisne

Samo nekoliko dana nakon što je DNS i zvanično izašao iz koalicije na republičkom nivou, počele su trzavice na lokalnom, pa će tako ova stranka ostati u koaliciji sa SNSD-om u Banjaluci, Kotor Varošu, Loparama itd., dok će im leđa okrenuti, recimo, u Bileći i Palama, gdje su već najavili da će podržati Nenada Vukovića, kandidata SDS-a i PDP-a za načelnika ove opštine.

Istovremeno, najviši zvaničnici SNSD-a najavili su smjenu DNS-ovih kadrova na republičkom nivou, a prvi na udaru mogli bi i trebalo bi da se nađu oni koji su u statusu vršioca dužnosti, kao što su Marko Aćić, v.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, ili Marko Kubatlija, v.d. direktora Područne jedinice Poreske uprave u Istočnom Sarajevu. Indirektno, smjenu ovih kadrova najavio je i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke, a nije isključena mogućnost ni smjene DNS-ovih ministara, međutim Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza RS i potpredsjednik DNS-a, rekao je da će ova stranka na lokalnom nivou u Loparama ostati vjerna SNSD-u i koaliciji.

"Nastaviću korektno obavljati posao ministra, a na Vladi i organima Republike Srpske je da li će mi ukazati povjerenje u narednom periodu", rekao je Popović.

U Loparama su juče na potpisivanju sporazuma o koaliciji i podršci SNSD-a kandidatu DNS-a Srećku Iliću u Loparama bili i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a, a kako je rekao sam Dodik, SNSD se ne odriče saradnje sa DNS-om.

Dodik je rekao da se u odnosima SNSD-a i DNS-a ne dešava ništa suštinsko te da imaju različita mišljenja u vezi sa vođenjem sektora putne privrede te da očekuje da se problemi brzo riješe.

"DNS i SNSD su dugogodišnji partneri, a ova saradnja u Loparama pokazuje da to partnerstvo živi, da će opstati i da neće biti pokolebano", rekao je Dodik.

Kada je riječ o lokalnom nivou, banjalučki DNS već se odredio i ostaće u koaliciji sa SNSD-om i pružiti podršku Igoru Radojičiću, kandidatu za gradonačelnika Banjaluke.

"Zahvalan sam našem koalicionom partneru i za nas to partnerstvo u Banjaluci i dalje važi, bez obzira na komplikaciju koja se desila na republičkom nivou", rekao je Radojičić.

Sa druge strane, Opštinski odbor DNS-a Pale već je uskratio podršku SNSD-ovom kandidatu za načelnika te opštine Bošku Jugoviću i najavio da će podržati Vukovića kao kandidata opozicije.

"Sada je sve jasno na paljanskoj sceni. Opštinski odbor DNS-a Pale je samo ozvaničio ono što već dugo i podmuklo radi koristeći javna sredstva i pozicije za ličnu i javnu promociju, što je bila i ostala njihova jedina politika, s obzirom na to da nisu imali niti imaju program. Sada je toga dosta i više neće moći to da rade", rekao je Jugović.

Juče su se oglasili i iz DNS-a, saopštivši da pokušaji da se još jednom podijeli DNS neće proći, kao što nisu prošli ni pokušaji da ih uplaše. Takođe, naglasili su da se mora promijeniti odnos prema RS i njenim razvojnim potencijalima, jer se Srpska ne može graditi na unutrašnjem neprijateljstvu i sukobljavanju sa svima.

"Ugledajmo se na Srbiju. Predsjednik Aleksandar Vučić ulaže ogromnu energiju da izgradi nova prijateljstva i obnovi stara", navodi se u saopštenju DNS-a koje je potpisao Nenad Nešić, lider ove stranke, a u kojem se dodaje da mantra podjele na ove i one više ne prolazi.

I pored toga što je DNS napustio vladajuću koaliciju, ona je, kako je istakao Dodik, i dalje stabilna nazivajući potez DNS-a ishitrenim, ali da treba sačekati izjašnjavanje opštinskih i gradskih odbora te stranke.

"Ako neko odluči da ostane sa nama, radićemo u punom kapacitetu, a ukoliko neko izađe, kadrovi sa tih prostora neće moći ostati na pozicijama", rekao je Dodik.

I Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, rekao je da su se u koaliciji pojavili određeni problemi, izrazivši nadu da se neće desiti neke nove odluke slične onima koje je donio DNS.

"Nije vrijeme da građane pokušavamo animirati takvim nekim potezima, nego da što kvalitetnije predstavimo šta to pojedinačno kao partije mislimo da možemo da uradimo za svaku lokalnu zajednicu u RS i za Srpsku", rekao je Đokić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )