FOTO: null

U toku je prijavljivanje za posmatrače lokalnih izbora, koji će biti održani u oktobru, prijaviti se mogu građani koji nisu stranački aktivni, a za svoj rad biće plaćeni 55 KM, najavljeno je iz koalicije "Pod lupom".

"Za izborni dan planirano je angažovanje 3.000 posmatrača, koji će posmatrati izbore na svakom drugom biračkom mjestu u BiH, što je otprilike 2.700 biračkih mjesta", kaže Jovana Kljajić, portparol koalicije "Pod lupom". Za nestranačko posmatranje izbora mogu se prijaviti svi punoljetni građani BiH, a prijave traju do 7. septembra. 

U svrhu posmatranja izbornog dana biće ukupno izdvojeno 344.344,40 KM, u šta ulaze troškovi naknada, poreza, komunikacije, prevoza, 140 treninga za posmatrače te ostali troškovi. 

A za dugoročno posmatranje lokalnih izbora putem mreže od sedam regionalnih ureda i 42 dugoročna posmatrača koji su angažovani na period od tri mjeseca biće izdvojeno 190.169,30 KM, u šta ulaze troškovi mjesečnih naknada, poreza, komunikacije, prevoza, obuka i rada na terenu. 

Stranke takođe žele da taj izborni dan prođe regularno, te će imati posmatrače. Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, kaže da će ova stranka imati posmatrače na svakom biračkom mjestu, ali da još nisu utvrdili tačan broj. 

"Mi ćemo se potruditi da kandidati sa liste omoguće posmatračima naknadu za gorivo, hranu, piće i dopune za telefon", dodaje Stevandić. 

I SNSD, kao i za sve dosadašnje izbore, planira da angažuje posmatrače.

"To je najbolji način da obezbijedimo fer i korektne izbore, uz poštovanje svih izbornih procedura i pravila. Planiramo da angažujemo najmanje po dva posmatrača za svako biračko mjesto u Republici Srpskoj, Brčko distriktu i ciljnim opštinama u FBiH, što znači da ćemo imati preko 5.000 posmatrača na dan izbora", kažu iz ove stranke. 

SNSD se oslanja i na članove aktiviste koji volonterski obavljaju ovu aktivnost.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )