FOTO: InfoBijeljina

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je danas da je potrebno raditi na tome da se lica sa invaliditetom ne osjećaju manje vrijednim, već da budu ravnopravni članovi društva.

Đurđević je napomenuo da je danas, na Međunarodni dan lica sa invaliditetom, sa Koalicijom "Kolosi" kako bi uvidio kako lokalna zajednica može da poboljša status ovih lica i doprinese inkluziji da svi oni imaju jednake mogućnosti sa ostalim ljudima.
 
On je rekao da je Koalicija "Kolosi" jedno od udruženja od opšteg interesa za grad sa čijim će predstavnicima danas razgovarati o svemu urađenom u ovoj, ali i dogovoriti korake za narednu godinu.
 
Đurđević je podsjetio da je u ovoj godini usvojen Lokalni plan akcije u oblasti invalidnosti, koji obuhvata period do 2023. godine
 
"U julu smo usvojili i odluku o načinu i kriterijumima prevoza lica sa invaliditetom, gdje je grad na sebe preuzeo organizaciju i finansiranje prevoza lica sa invaliditetom", rekao je Đurđević novinarima u hotelu "Drina", gdje su "Kolosi" organizovali obilježavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.
 
Predsjedavajući ove asocijacije Novo Trifunović rekao je da u okviru Koalicije "Kolosi" 3. decembar obilježavaju sa zvanicama, kojima će predstaviti sve ono što su uradili u proteklih godinu dana.
 
"Pandemija je otežavala realizaciju, ali smo uspjeli da završimo gotovo sve planirane aktivnosti. Bilo ih je mnogo, a ove godine akcenat je bio na radu sa mladim osobama sa invaliditetom i inkluzivnom obrazovanju", izjavio je novinarima Trifunović.
 
On je naveo da je realizovan i niz studijskih posjeta Doboju, Sarajevu i Loparama, ali da je najbitnije da je usvojen Akcioni plan, koji predstavlja alat za realizaciju budućih projekata uz pomoć Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice i mogućih donatora.
 
Trifunović je napomenuo da će istrajati na rješavanju pitanja barijera sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom.
 
"Vidim da postoji volja kod skupštinskog rukovodstva da podrži naš rad, a to su pokazali jednoglasnim usvajanjem lokalnog Akcionog plana", istakao je Trifunović i dodao da su produžili ugovor sa "Maj rajtom" na još tri godine pod nazivom "Ovdje sam vidljiva i ponosna", što podrazumijeva rad na pronalaženju žena sa invaliditetom koje nisu nigdje uključene.
 
Predsjednik Aktiva mladih sa invaliditetom Koalicije "Kolosi" Slavena Rakić podsjetila je da Aktiv postoji od kraja 2018. godine, kada su krenuli sa malim brojem članova, dok ih danas ima oko 30.
 
"Radimo na poboljšanju položaja mladih sa invaliditetom u gradu, ali i u cijeloj BiH. Najviše smo radili na promociji članova 19, 24 i 27 Konvencije, koji se odnose na samostalan život, inkluzivno obrazovanje i na zapošljavanje", navela je Rakićeva.
 
Ona je naglasila da u Aktivu postoji mnogo obrazovanih ljudi, što znači da bi, uz malo veću institucionalnu podršku, mogli da obavljaju svoj posao adekvatno, onako kako to čine i drugi radnici - samo ako im se pruži prilika.
 
"Apelujem na institucije da nam pruže priliku za zaposlenje kako bi samim tim bili manji teret kako zemlji, tako i roditeljima i ostalima koji brinu o njima", poručila je Rakićeva.
 
Ona je navela da je Aktiv tokom godine sa partnerskim Udruženjem "Siguran korak" imao obuku o pisanju projekata, kada je odlučeno da će na narednom javnom pozivu prema Gradskoj upravi uputiti zajednički projekat čiji je cilj poboljšanje položaja mladih sa invaliditetom u Bijeljini.
 
Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mladen Arsenović rekao je da ovi ljudi imaju ista prava, ali malo drugačije mogućnosti, a Gradska uprava pomaže udruženjima tih lica, kao bitnih faktora u društvu.
 
"Gradska uprava u narednoj godini planira da u svojoj zgradi u narednoj godini uradi lift, kako bi sve administrativne usluge bile dostupne i licima sa invaliditetom", najavio je Arsenović.
 
Defektolog Ranko Rankić rekao je da je inkluzija veoma bitan proces za sva lica sa invaliditetom, od najranije dobi, na čemu udruženja koja okupljaju tu populaciju predano rade.
 
"Da bi jedan čovjek sa invaliditetom mogao da bude ravnopravan u društvu ono je dužno da mu omogući mnogo stvari koje će učiniti da se tako i osjeća", naglasio je Rankić.
 
Koalicija "Kolosi" broji 2.750 članova. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )