FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Đurđevdan koji sutra proslavljaju brojne srpske porodice, počne da se slavi već danas - odlaskom u prirodu kako bi se nabrale biljke za zdravlje u kući, bolji prinos usjeva, ljepotu djevojaka. A jedna biljka se bere sa posebnom namjerom.

Među običajima koji su zastupljenju u jugoistočnoj Srbiji na dan pred Đurđevdan jeste i branje broćike, poznate i kao prilip.
 
Ovu ljepljivu biljku najpažljive traže djevojke, a čim je ugledaju, lijepe je na sebe. Simbolika ovog običaja kaže da će za njih, poput prilipa, “lijepiti” mladići.

Važnost ovog običaja za djevojke pred udaju bila je u neko prošlo vrijeme izuzetno važna, ali je zanimljivo da je danas u određenim krajevima Srbije zadržala jaku simboliku.

I danas se, kao i ranije, “na branju” gledaju momci i djevojke koje pored prilipa beru i zdravac koji im donose zdravlje, ali i drugo bilje, poput đurđevka i jorgovana. Ove biljke zatim potapaju u vodu kojom se sutra umivaju (ili njome peru kosu) kako bi cijele godine, do narednog Đurđevdana, blistale ljepotom.

Prilip osim što zauzima važnu mjesto u predđurđevdanskim običajima, veoma je i zdrav jer sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline, pa čaj ili ulja od broćike pomažu kod grčeva, ubalažavaju stres, upale bešike i bubrega, bolesti slezine i pankreasa, bolno mokrenje i žuticu, podstiču izbacivanje toksina iz organizma kroz mokrenje i znojenje, prenosi Žena Blic.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )