FOTO: Nezavisne

Portal InfoBijeljina je 17. januara prenio vijest da je u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu preminula desetogodišnja djevojčica iz Zenice, što se ispostavilo kao netačna informacija. Nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je štićenica Javne ustanove “Dom porodice” u Zenici nije preminula u nedjelju u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, već u Zenici.

Portal Raskrinkavanje.ba je ovu vijest ocijenio kao “prenošenje lažnih vijesti”, pa je ovom članku dodata ispravka.

Nakon što je 17. januara objavljena informacija da je štićenica Javne ustanove “Dom-porodica” preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, iz ove su se ustanove 18. januara oglasili demantijem. U demantije se navodi da djevojčica nije preminula niti je liječena ni u jednoj klinici KCUS-a.

"U cilju istinitog informisanja javnosti obavještavamo Vas da na Klinici za infektivne bolesti KCUS nije liječena niti je preminula desetogodišnja štićenica doma za nezbrinutu djecu “Dom porodica” iz Zenice.
 
Djevojčica nije liječena ni na jednoj klinici KCUS-a.
 
Navedenu netačnu informaciju objavili su pojedini mediji 17.januara 2023.godine, uz fotografije KCUS-a.

Ovu informaciju potvrdili su i drugi izvori. Raskrinkavanje se upitom obratilo Centru za socijalni rad Zenica, iz kog su im rekli da je djevojčica preminula u bolnici u Zenici.

Djevojčica se žalila najprije na bol zuba i glave, nije imala temperaturu iznad 38 stepeni, a medicinsko osoblje ustanove uključilo joj je neophodnu terapiju i pružilo adekvatnu njegu. Rađena joj je analiza krvi, koja je bila uredna, a za to vrijeme djevojčica se igrala.

Uprkos nadljudskim naporima ljekara, djevojčica je preminula.
 
Ljekarskim pretragama utvrđeno je kako se radi o meningitisu, koji je zahvatio područje oka i glave zbog čega nesrećnoj djevojčici nije bilo spasa.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )