FOTO: InfoBijeljina

Jedanaestogodišnji Emanuel Lazić iz Bijeljine postigao je u šahu ono o čemu mnogi samo maštaju. U razgovoru za InfoBijeljina kaže da mu je uzor Gari Kasparov, ne samo zato što je nekoliko puta bio svjetski prvak, već i što su rođeni istog dana i istog mjeseca.

Emanuel je član Šahovskog kluba “Svetozar Gligorić”, a na prvenstvima u kategoriji do 12 godina, dva puta je bio republički prvak, dva puta državni, dva puta je učestvovao na evropskom i jednom na svjetskom prvenstvu u šahu.

Zadovoljan je svojim uspjesima jer ima jasan cilj.

„Ja želim da kao dvadesetogodišnjak budem velemajstor i da upoznam i odigram partiju sa najboljim šahistom na svijetu Magnusom Karlsenom”, kaže ovaj vedri dječak, učenik bijeljinske Osnovne škole “Sveti Sava”.

Odgovarajući na pitanje InfoBijeljina zašto je baš izabrao šah Emi kaže da je u prvom razredu u školi dobio letak šahovskog kluba, a pošto zbog smjena nije mogao trenirati fudbal koji mu je bio omiljeni sport, zamolio je mamu da ga upiše na šah.

Na sreću, mama je pristala pa danas ovaj dječak koji je zavolio šah, osim što postiže odlične rezultate vrlo zrelo razmišlja objašnjavajući nam zašto je šah poseban.

„Šah ima neke elemente sporta, ali je bliži nauci i obrazovanju. Šah je trening za mozak. Razlikuje se od drugih disciplina u tome što su pravila u šahu jednostavna da ih mogu naučiti i mala djeca, dok je sa druge strane igra složena i može se godinama učiti”, kaže Emanuel za InfoBijeljina, dodajući da mu poznavanje šaha pomaže i u školi prije svega u matematici.

On je dosada odlazeći na razna takmičenja i turnire obišao Španiju, Češku, Slovačku, Austriju, Hrvtasku, Srbiju, Crnu Goru. Na turnirima na kojima su mu protivnici duplo stariji igrači pa i oni koji su već u šestoj i sedmoj deceniji života nema tremu, jer su, kako kaže, ispred šahovske table svi ravnopravni.

Emanuel dnevno trenira najmanje četiri sata, putuje  bar dva puta mjesečno, roditeljima nije jednostavno ni lako, ali ga podržavaju i čine sve napore da ispoštuju njegov trud i jasan cilj koji ima, a to je da kako nam je na početku rekao sa dvadeset godina bude velemajstor. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )