FOTO: null

Direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević rekao je Srni da neće doći do radiološkog incidenta nakon sudara dva vozila kod Modriče, od kojih je jedno prevozilo radioaktivni materijal.

"Nakon sudara inspektor iz Banjaluke je izašao na teren, izmjerena je brzina zračenja, izvučen uređaj iz vozila i konstatovano da nije povećana brzina, odnosno da nije došlo do ispadanja izvora iz kontejnera u kome se nalazi", naveo je Dizdarević. 

On je rekao da je riječ o specijalnom kontejneru za transport "Bosnamontaže" iz Prijedora, koja ima licencu Agencije. 

"Čekamo da dođe i drugo vozilo Bosnamontaže i preuzme izvor, te ga preveze u Prijedor, u sjedište firme", dodao je on. 

Dizdarević je potvrdio da je zaštita kontejnera urađena po propisima. 

On je pojasnio da se materijal nalazio u jednom kontejneru u sanduku i da je riječ o industrijskoj radiografiji. 

Dizdarević je napomenuo da postoje pravila sedam kategorija za prevoz radioaktivnog otpada, te da ovo vozilo nije imalo pratnju, jer nije riječ o kategoriji jedan za koju je ona potrebna. 

U sudaru dva vozila koji se desio jutros na magistralnom putu M-17 Doboj-Modriča u mjestu Botajica smrtno je stradala jedna osoba kada se putnički automobil sudario sa kombi vozilom koje je prevozilo radioaktivni materijal.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )