FOTO: srpskainfo.com

Distrikt Brčko počeo je primjenu fiskalizacije od 8. marta. U narednih šest mjeseci u fiskalsni sistem u Distriktu, trebalo bi uvesti 3.000 poreskih obveznika koji se bave privrednom djelatnošću.

Privrednici nemaju ništa protiv fiskalnih kasa, jer ističu da su i do sada, svakodnevno izdavali račune i predavali pazar, ali napominju da će im fiskalne kase donijeti više troškova.

- Uvođenjem fiskalizacije bićemo povezani onlajn sa Poreskom upravom, i u svakom momentu će Uprava moći da kontroliše naše promete. Ono što nije povoljno za privredne subjekte, jesu troškovi koji će da nastanu zbog nabavke opreme i zbog održavanj tog sistema - navodi privrednik Aleksandar Vujičić.

Cilj fiskalizacije je smanjenje tokova sive ekonomije, uvođenje tržišne konkurentnosti i uvođenje poreske discipline.

- Fiskalizacija se radi iz dva osnovna cilja. Prvi cilj je smanjenje sive zone ekonomije, vezano za izbjegavanje plaćanje poreza, a drugi je taj što je fiskalizacija uspostavljena u oba entiteta BiH - ističe Mato Lučić, direktor Trezora distrikta Brčko.

Direktor Poreske uprave distrikta Brčko Miodrag Trifković kaže da će Uprava, kao kontrolni ogran, imati obavezu da izvrši incijalnu fiskalizaciju.

Procesom fiskalizacije privrednih subjekata u distriktu Brčko, svi podaci o prometu novca, roba i usluga, biće automatski uvođeni u centralnu bazu podataka, a sve će pratiti inspekcijske službe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )