FOTO: null

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson i ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica govorili su danas u Bijeljini o kontraverzama u Republici Srpskoj i prednostima približavanja BiH NATO savezu.

U diskusiji na temu "NATO i pitanja odbrane" koja je održana na Univezitetu Istočno Sarajevo u Bijeljini, Ferguson je rekao da je u određenim područjima BiH i u Republici Srpskoj pitanje NATO-a dosta kontroverzno. 

"Mi ne želimo da bude kontroverzno, želimo da razgovaramo, da razmijenimo mišljenja i pružimo više informacija na ovu temu", rekao je Ferguson i podsjetio da je britanska Ambasada od početka godine preuzela dužnost kontakt ambasade za NATO pitanja u BiH. 

Govoreći o prednostima približavanja NATO savezu, Ferguson je rekao da je članstvo BiH u ovoj organizaciji još veoma daleko i do tada se mnogo toga treba uraditi, naglašavajući da u skorije vrijeme niko neće tražiti ni od koga da se izjasni po pitanju članstva. 

"Sam proces približavanja NATO savezu i reforme na tom putu mogu donijeti puno toga za Oružane snage BiH i učiniti ih još boljima", istakao je Ferguson. 

Na pitanje šta dobro Republici Srpskoj donosi približavanje NATO savezu, Ferguson je rekao da je članstvo u NATO-u dobro za sve, za bezbjednost, stabilnost i razvoj, jer je NATO organizacija koja se stalno razvija i nudi stabilnost koja vodi ka političkom i širem prosperitetu. 

"Ni jedna NATO zemlja nije nikada bila napadnuta, što dovoljno govori o sigurnosti i stabilnosti", naveo je Ferguson. 

Po pitanju napada NATO snaga na Republiku Srpsku i Srbiju devedesetih godina prošlog vijeka koji jesu najveća kontroverza vezana za ovaj savez, Ferguson je rekao da je itekako svjestan istorije, ali i činjenice da se treba okrenuti ka budućnosti. 

"Ako pogledamo region, Crna Gora se zaista približava članstvu u NATO, Srbija sve više radi određene praktične stari u smislu približavanja, ali ponavljam, ne traži se nikakva odluka po pitanju članstva u NATO-u, nego govorimo samo o procesu približavanja i koje dobrobiti to nosi u smislu pospješivanja sposobnosti Oružanih snaga BiH", zaključio je Ferguson. 

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Žizel Vilc je na diskusiji u Bijeljini rekla da NATO ostaje predan reformi odbrambenog sektora kako bi se osigurala bezbjednost i prosperitet svih građana BiH. 

Ambasador Slovačke Pšenica rekao je novinarima da želi studentima u Bijeljini pojasniti razloge Slovačke za ulazak u NATO, kao što su afirmacija suvereniteta i signal stranim investitorima za sigurnost njihovih ulaganja. 

Kao jednu od prednosti članstva u NATO savezu, on je naveo da to pruža mogućnost svakoj zemlji članici da utiče na odluke ove organizacije. 

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je novinarima da je organizacija ovakvog skupa dio univerzitetske prakse internacionalizacije, otvaranja i kooperacije i kada se priča o bolnim temama, kao što je eventualno članstvo BiH u NATO paktu. 

Bokonjić je naglasio da diskusija sa studentima nije politička, nego akademska rasprava i otvoren razgovor sa mladim ljudima o bolnoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

On je dodao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima dobru saradnju sa britanskim i slovačkim univerzitetima. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )