FOTO: null

Generalna ocjena rada direktora osnovnih i srednjih škola u RS na posljednjem ocjenivanju bila je dobar, odnosno trojka, izjavio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog padagoškog zavoda.

On je naveo da je posljednje ocjenjivanje rađeno na osnovu upitnika koje su ispunjavali zaposleni u školama.

“U upitniku rad direktora mogao je biti ocijenjen ocjenama zadovoljava, dobar, ističe se i naročito se ističe. Većina direktora je dobila ocjenu – dobar”, kazao je Damjanović.

On je kazao da će novo ocjenjivanje početi od drugog polugodišta ove školske godine, odnosno sljedeće godine.

“Predstoji nam velika i ozbiljna obaveza koja je definisana Pravilnikom o stručnom usavršavanju i napredovanju direktora, nastavnika i stručnih saradnika. Znamo da mnogi direktori imaju primjedbe na ovaj pravilnik, koji je donesen 2006. godine, ali moramo postupiti po njemu, jer je još na snazi. Da bismo to olakšali, napravili smo i direktorima dostavili im i Uputstvo za ocjenjvanje direktora”, pojasnio je Damjanović.

On je naglasio da će se savjetnici Republičkog zavoda, koji će vršiti ocjenjivanje, truditi da ta ocjena bude koliko-toliko objektivna.

“Ocjenjivanje će biti vršeno na osnovu neposrednog uvida u rad škola, odnosno savjetnici će posjetiti škole i pratiti šta rade direktori, biće bodovana saradnja sa opštinom, zatim izvršavanje poslova prema resornom ministarstvu, prema Zavodu, kao i stručno usavršavanje direktora”, naveo je Damjanović.

Na osnovu svega toga, kao i opšteg utiska koji savjetnik dobije u školi, biće pisan zapisnik te će se na kraju dobiti konačna ocjena.

“Osnovni cilj ocjenjivanja jeste poboljšanje rada i škola i drektora i ukupne organizacije škola, kako bismo što prije ispravili neke stvari koje se sada pojavljuju”, naglasio je Damjanović.

Žarko Kovačević, direktor Srednje škole “Sokolac” iz Sokoca i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije, kazao je da ocjenjivanje rada direktora nije nikakva novost i da je i ranije bilo takvih provjera.

“Smatramo da te provjere treba da budu malo drugačije urađene, jer mi, na primjer, tokom jedne godine imamo dosta neplaniranih stvari, zbog kojih ne možemo na vrijeme odraditi neke planirane aktivnosti. Mislimo da to treba uzeti i obzir”, kazao je Kovačević.

Milica Perković, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljine, kazala je da je posljednja ocjena direktora bila dosta niska, ali da ona nije sačinjena samo na osnovu upitnika koji su ispunjavali zaposleni u školama.

“U ocjenu je ulazilo još dosta elemenata, kao što je ocjena školskog odbora, ocjenjivanje učenika i sve ono što mi radimo svaki dan”, kazala je Perkovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )