FOTO: null

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je juče jačanje discipline u javnom sektoru i smjenu kompletnog rukovodstva javnih preduzeća čije poslovanje u ovoj godini bude negativno.

Direktori ovih preduzeća ističu da nemaju ništa protiv toga da ostanu bez fotelje ako u završnom računu iskažu gubitak.

Dodik je najavio da će bez fotelje ostati kompletno rukovodstvo od nadzornih organa do uprave u svim preduzećima koja budu imala negativne završne rezultate, bez obzira na objektivne ili subjektivne okolnosti, a posebno tamo gdje budu utvrđene kriminalne aktivnosti.

- Prva stvar koju ću uraditi nakon dobijanja izvještaja o završnim računima javnog sektora i javnih preduzeća jeste da ću zatražiti smjenu kompletnog rukovodstva od nadzora do uprava za sva preduzeća koja su pokazala negativan rezultat.

Oni koji potpišu negativan završni račun sami sebi su potpisali ostavku. Tražim od Vlade da to sprovede bez oklijevanja, bez obzira na političku ili bilo kakvu drugu pripadnost  - rekao je Dodik.

Jedina dva javna preduzeća koja su prošlu godinu završila u minusu su "Elektroprivreda RS" i "Željeznice". "Elektroprivreda" je u završnom računu iskazala gubitak od 45,8 miliona, dok je nezavisna revizorska kuća utvrdila da je minus, zbog neadekvatne ispravke potraživanja daleko veći i da je premašio 159 miliona maraka. "Željeznice" su prošlu godinu završile u minusu od 25,10 miliona maraka.

Direktori "Elektroprivrede" Željko Kovačević i "Željeznica" Dragan Savanović juče nisu odgovarali na pozive.

Na telefon se nije javljao ni direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić. Ovo preduzeće još nije objavilo finansijski izvještaj za 2015. godinu, ali u upravi ističu da su bili u plusu. Preostala četiri javna preduzeća prošlu godinu su bila u plusu, a njihovi direktori kažu da su spremni na to da njihov mandat zavisi isključivo rezultata poslovanja.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić kaže da potpisuje najavu predsjednika RS.

- Nije razlog za moj stav procjena da ćemo ovu godinu završiti u plusu većem od dva miliona KM. Jednostavno, svi direktori koji budu u svojim preduzećima i ograncima imali negativno poslovanje treba sami da podnesu ostavku, a ne da čekaju da ih neko smijeni sa te pozicije - naveo je Marić.

Direktorica "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća pozdravila je odluku predsjednika RS, navodeći da je krajnje vrijeme da se javna preduzeća očiste od kriminala i korupcije.

- Krajnje je vrijeme da se tako počne raditi. Prema sadašnjim prognozama "Pošte" će ovu godinu završiti u plusu - navela je Krivokuća.

Direktor "Puteva RS" Nenad Nešić takođe je pozdravio Dodikovu najavu za traženje odgovornosti menadžmenta.

- To je potpuno ispravan i korektan potez. Završni rezultat "Puteva RS" u ovoj godini biće pozitivan, a u prethodnoj godini imali smo dobit od oko 1,1 milion maraka - kazao je Nešić.

I prvi čovjek "Aerodroma RS" Miroslav Janjić ističe da nema ništa protiv toga da ostane bez fotelje ako u završnom računu ovo javno preduzeće iskaže minus.

- Ove godine imali smo mnogo poteškoća u poslovanju, prije svega sa transportom mesa, koji nam je predstavljao znatan prihod u prethodnom periodu. Prema sadašnjim stanju, završićemo godinu u plusu, ali ako kojim slučajem iskažemo minus, spreman sam da budem smijenjen - kazao je Janjić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, pod čijim je okriljem čak pet javnih preduzeća, ističe da podržava najavu predsjednika RS i da treba smijeniti kompletan menadžment u firmama koje negativno posluju.

- Prema posljednjem presjeku, od pet javnih preduzeća koja su pod nadležnosti Ministarstva saobraćaja samo će "Željeznice RS" završiti godinu u minusu. U ovom preduzeću u toku je proces restrukturiranja i vidjećemo šta će biti - rekao je Trninić.

RS je vlasnik i više manjih preduzeća, koja nisu privatizovana ili ih je ponovo otkupila poslije neuspjele privatizacije, ali za sada nije poznato da li će se i njihov menadžment naći na udaru najavljenih mjera.

RiTE "Gacko"

Milorad Dodik je rekao da se u aferi u vezi sa krađom nafte u Rudniku i termoelektrani "Gacko" mora u potpunosti utvrditi odgovornost, uključujući i gatačku Policijsku stanicu.

- Treba se obračunati sa svima u tom lancu kriminala, bez obzira na to o kome se radi i na kojoj se funkciji nalazi - naveo je Dodik.

Produžen mandat šefovima "Šuma"

Risto Marić je rekao da je na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora "Šuma RS" produžen mandat generalnog i izvršnih direktora na period do 60 dana.

- Ne znam zašto komisija za izbor i imenovanje nije završila proceduru izbora direktora i pet izvršnih direktora, iako je konkurs raspisan još u oktobru - rekao je Marić, koji je jedan od kandidata za generalnog direktora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )