FOTO: InfoBijeljina

SARAJEVO - Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je, odmah po preuzimanju dužnosti, obavještenje svim institucijama u kome traži da određeni zvaničnici vrate diplomatske pasoše.

Prema informacijama kojima raspolaže “Glas Srpske”, riječ je o dvije grupe zvaničnika. Prvu čine oni koji moraju da vrate pasoše, ako ne postoji nikakvo utemeljenje da ih zadrže u narednom periodu, dok drugu čine oni koji imaju pravo da ih zadrže, ali zbog prelaska na druge funkcije moraju da ih zamijene.

Turkovićeva je za “Glas Srpske” rekla da u tu oblast mora biti uveden red i da je nedopustivo da neko kome ne pripada diplomatski pasoš taj dokument zadrži kod sebe.

- Nedopustivo je da neki od zvaničnika iz raznih prethodnih saziva svih institucija, koji su sada na nekoj drugoj funkciji ili uopšte nisu na funkciji, zadrže diplomatski pasoš. Imali smo, recimo, slučaj kod zamjenika ministra odbrane kome pripada diplomatski pasoš. Nismo mu ga mogli izdati jer diplomatski pasoš nije vratio njegov prethodnik - otkriva Turkovićeva.

I ovaj slučaj na neki način pokazuje da je u ovoj oblasti zavladao haos i da je na sceni nepoštovanje pravilnika. Stoga je, kaže Turkovićeva, i upućen ovaj dopis. Ona ističe da su od proteklih opštih izbora u BiH, održanih u oktobru 2018, određene institucije formirane, a neke još nisu, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele izvršnih funkcija izabranih zvaničnika.

- Stoga smo skrenuli pažnju da je u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša zvaničnik kome prestane funkcija na osnovu koje je stekao pravo na pasoš dužan u roku od 15 dana od dana prestanka funkcije vratiti pasoš - rekla je Turkovićeva.

Dodala je da u MIP-u postoje podaci koji to zvaničnici nisu vratili pasoše koji im ne pripadaju, ali, kako je rekla, ona je trenutno na putu i ne može te podatke “napamet iznositi”.

Član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, saobraćaj i komunikacije Dušanka Majkić, koja je u prošlom sazivu parlamenta bila predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove, rekla je za “Glas Srpske” da su određene osobe u skladu sa pravilnikom dužne, čim im prestane mandat, da vrate pasoš budući da gube pravo da ga posjeduju jer se taj pasoš ne odnosi na njih, nego na funkciju koju obavljaju.

- Neki ljudi očigledno nemaju namjeru da ih vraćaju, kako pravilnik nalaže, da bi koristili benefite koje diplomatski pasoš sa sobom nosi. Moraju biti iskorišćeni svi mehanizmi da se ti pasoši vrate jer je nedopustivo da oni budu kod njih, a izgubili su mogućnost da ih koriste - rekla je Majkićeva.  

Počele smjene

Da će Ministarstvo inostranih poslova postati baza za uhljebljenje bošnjačkih kadrova na štetu srpskih i hrvatskih, jasno je odmah na početku mandata ministarke inostranih poslova Bisere Turković. Naime, odmah po dolasku nove ministarke počele su smjene srpskih i dovođenje bošnjačkih kadrova.

- Prva žrtva ovog nauma Turkovićeve je dosadašnji vršilac dužnosti pomoćnika ministra za opšte poslove Nikola Đukić koji je obavljao tu dužnost čekajući okončanje pokrenutog konkursa za prijem u stalni radni odnos novog pomoćnika ministra za opšte poslove. Na njegovo mjesto naprasno je postavljen Ahmet Halilović - tvrdi sagovornik “Glasa Srpske” iz MIP-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )