FOTO: desavanjaubijeljini.com

Na pitomim obroncima Majevice, u selu Puškovac, poznatom po kvalitetnom voću, Dimitrije Jović već godinama s velikim uspjehom uzgaja jabuku, krušku i šljivu.

Na porodičnom imanju, kako kaže, tradicija uzgoja voća prenosi se s koljena na koljeno. Jović trenutno voće proizvodi na površini od pet do šest hektara. U voćnjacima mu pomaže supruga i tri kćerke, otac, majka, baka.

„Voće proizvodim plantažno, koristeći iskustva nauke i savjete stručnjaka. Od proizvodnje voća može se solidno živjeti. Proizvodim jabuke sorte „ajdared“, crveni i žuti „delišes“, „gala“, a tu je i kruška „Viljamovka“ i „Santa Marija“. Od šljive, dominantan je „stenlej“, čiji je vegetativni ciklus ove godine bio nešto duži, tako da je i krajem septembra u odličnom stanju za konzumiranje. Šljiva je ove godine imala dobru cijenu, jer je nije bilo dovoljno na tržištu. Sve što proizvedem, plasiram na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini. Određene količine sam izvezao, a nešto od toga je prerađeno i u šljivovicu“, kaže Dimitrije Jović ističući da je teško procjenjivati koliko voća proizvede u srednje rodnoj godini. On kaže da je zadovoljan prinosima voća iz svojih voćnjaka, ističući da svako voće ima svoje rekordne sezone i najbolje berbe, zavisno od godine do godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )