FOTO: null

Ministri pravde u BiH još nisu postigli dogovor o zakonu o sudovima u BiH, koji se usaglašava u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

Mada je prvobitni plan i ministara, ali i zvaničnika Evropske unije, pod čijim patronatom se odvija strukturalni dijalog, bio da će se zakon u parlamentarnoj proceduri naći u februaru, tekst još nije dobio „zajedničke obrise“.

Zbog zastoja u strukturalnom dijalogu, po saznanjima „EuroBlica“, danas će u Sarajevo doputovati i predstavnici EU, kako bi razgovarali sa ministrima pravde u kom pravcu će se dalje delovati.

Kako nam je potvrdio ministar pravde RS Anton Kasipović, za Srpsku je i dalje neprihvatljiv predlog Ministarstva pravde BiH kojim se Sudu BiH daje proširena nadležnosti.

- Njihov predlog je veoma širok i samim tim za nas nije prihvatljiv, jer potvrđuje pitanje proširene nadležnosti Suda BiH. Mi smo predložili da napokon rešimo to famozno pitanje proširene nadležnosti, koje je otežavalo i rad sudova u BiH, ali i položaj ljudi koji su nađu pred Sudom BiH. Tražimo da se jasno propišu dela za koja bi bio nadležan Sud BiH – kaže Kasipović.

Bez obzira na probleme koji već pet godina prate strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, Kasipović smatra da ne bi trebalo odustajati od tog procesa.

- Iz pozicije RS važno je zadržati strukturalni dijalog kao mogućnost za dogovaranje rešenja. Ali, isto tako, mi iz RS nemamo pravo da odstupamo od onoga za šta se u poslednje dve godine zalažemo – istakao je Kasipović.

U Ministarstvu pravde BiH juče nisu mogli da odgovore kada bi se predlog zakona o sudovima BiH mogao naći u parlamentarnoj proceduri.

U Evropskoj komsiji u BiH, takođe, nisu želeli da komentarišu dosadašnje domete strukturalnog dijaloga, navodeći da će više informacija imati danas posle susreta predstavnika EU sa zvaničnicima BiH.

Građani RS ponovo na referendumu?

Poslednja runda pregovora u okviru strukturalnog dijaloga održana je pre skoro godinu dana u Banjaluci.

Od ovog procesa zavisi i hoće li RS aktivirati priču o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Vlasti u RS tvrde da se prvo čeka ishod strukturalnog dijaloga, a ukoliko se ne postigne dogovor, moguće je da će se o radu Suda i Tužilaštva BiH izjašnjavati građani RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )