FOTO: null

Besplatnim merenjima šećera u krvi obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa. U Republici Srpskoj ima oko 100.000 obolelih od dijabetesa, što čini između šest i osam odsto ukupnog stanovništva

U Republici Srpskoj ima oko 100.000 obolelih od dijabetesa, što čini između šest i osam odsto ukupnog stanovništva.

- Najznačajniji faktori rizika za nastanak dijabetesa su gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana - rekla je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u Banjaluci Snježana Popović Pejičić, nacionalni koordinator za kontrolu dijabetesa u RS.

Predavanjem o dijabetesu i besplatnim merenjem šećera u krvi i krvnog pritiska građanima u Svetosavskom domu u Modriči, Udruženje dijabetičara "Modriča dijabet" i Dom zdravlja obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Predsednik Udruženja Tatjana Mirković rekla je da je predavanju prisustvovalo 50 građana od kojih je za 40 obavljena besplatna kontrola nivoa šećera u krvi i izmeren krvni pritisak.

Lekari u Domu zdravlja Modriča Mladen Stajić i Žana Maksimović naglasili su da mnogi građani ne znaju da boluju od dijabetesa, zbog čega su javne besplatne akcije prilika za rano otkrivanje ove bolesti.

- Svaki put kada radimo organizovane, javne kontrole nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska otkrijem osobe koje imaju povišen šećer i uputim ih na laboratorijske pretrage, a one koji znaju za bolest upozoravamo na obavezu pridržavanja saveta lekara - rekao je Stajić.

U Domu zdravlja Modriča registrovano je više od 2.000 obolelih od šećerne bolesti od kojih su 100 članovi "Dijabet Modriča".

I veliki broj Fočaka odazvao se akciji besplatnog merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, koju je povodom Svetskog dana brobe protiv dijabetesa, organizovalo opštinsko udruženje dijabetičara.

- Fizička aktivnost, obična šetnja, zdrav život i ishrana sa puno voća i povrća, bez rafinisanih šećera najbolja su prevencija protiv dijabetesa - napomenula je Vladičićeva.

MUKA ZVANA TIHI UBICA

ĐORĐE Vuković, predsednik Udruženja dijabetičara Brčko distrikta izjavio je da Udruženje već 14 godina, na Trgu mladih, za građane organizuje akciju besplatnog merenja šećera u krvi.

- Nakon toga, organizujemo "Šetnju do zdravlja", veliku promotivnu šetnju naših članova, naših prijatelja i sugrađana, jer želimo da ukažemo svima na potrebu informisanosti o ovoj opakoj bolesti koju zovu tihi ubica - rekao nam je Vuković.

Ovo udruženje broji 1.200 članova, od čega je 28 dece, među kojima četvoro, osim dijabetesa ima i celijakliju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )