FOTO: null

Do kraja mjeseca biće uplaćeno 1.350.000 KM kulturnim institucijama u BiH, odlučeno je danas na vanrednoj sjednici u Ministarstvu civilnih poslova BiH, nakon što su se direktori pojedinih kulturnih institucija u Banjaluci javno pobunili zbog kašnjenja upl

Naime, kulturni radnici su se našli u nezavidnom položaju zbog informacije da 1,35 miliona KM, što im sljeduje iz Ministarstvu civilnih poslova BiH, neće biti isplaćeno! Pomenuti iznos im je odobren nakon što su se pri tom ministarstvu prijavili na javni konkurs za "Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH" i u oblasti "Međunarodne kulturne saradnje" za 2014. godinu.

"Od odobrenog iznosa je 31 odsto za RS. To za NUB RS nisu nezavidna sredstva. Ove godine smo aplicirali projektom Zaštita bibliotečke građe, kao nacionalnog blaga RS, gdje bismo obnovili biblioteku sa kompaktusima, policama koje bi čuvale nacionalni fond RS", pojasnila je Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) u Banjaluci.

Gnjev kulturnih radnika je doveo do elektronske sjednice Savjeta ministara BiH, gdje je odlučeno da će dodjela sredstava ipak biti izmirena.

"Sljedeća procedura je da to sada ide na Pravobranilaštvo, potom će biti potpisani ugovori i ne vjerujem da više išta može biti upitno. Da li će sredstva biti uplaćena do kraja ovog mjeseca, sada zavisi samo od te procedure", potvrdio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Direktori kulturnih institucija u RS, koje se nalaze u Banjaluci, potvrdili su da oni unaprijed planiraju i sprovode projekte, računajući na odobrena sredstva pa makar i umanjena. Stoga je, bez novca na koji računaju, kažu, stopiran i rad na njihovim planiranim projektima.

"Izostanak ovih sredstava, značio bi i ozbiljno smanjenje programskih aktivnosti”, istakla je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS.

Napomenula je da su ih ti projekti uvodili u jedan nov način apliciranja i da je taj projekat treblo ozbiljno osmisliti kao i da se ozbiljno planira budžet te da su smatrali da je to jedna stepenica koja može da ih, na neki način, i edukuje kako da apliciraju i za evropske fondove.

 

Ionako malo sredstava

Dušan Popović, direktor "Arhiva RS", rekao je da se ljudi u kulturnim institucijama trude da sa malo sredstava, koje i inače dobijaju kulturne institucije, predstavljaju RS javnosti i van granica naše države.

"Ukidanjem novca koji nam pripada našli bismo se u još nezavidnijem položaju", zaključio je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )