FOTO: pixabay

Kompanija Huawei objavila je kako je uspješno patentirala “detektor stresa na cesti”, odnosno sistem prepoznavanja i mjerenja nivoa stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila i koji će značajno povećati nivo sigurnosti vožnje.

Sistem je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati novo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Spomenuta je tehnologija patentirana u segmentu “budućnost i pametna vozila”, obzirom da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Sistem uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza. Na primjer, u slučaju da vozač gestikuliše šakom ili srednjim prstom automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei je, stoji u njihovom saopštenju, taj sistem razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozači podstakli na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )