FOTO: N1

Ročište održano radi razmatranja prijedloga za produženje pritvora bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalim osumnjičenim bilo je veoma detaljno, a tužilac je proširila istragu.

 
Rekao je to advokat Miloš Stevanović nakon što je danas u Okružnom sudu u Banjaluci završeno ročište Zeljkoviću i ostaloj trojici osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i nezakonite radnje u postupcima javne nabavke koje je sprovodio Institut.
 
Ročište Zeljkoviću, vlasniku turističke agencije „Travel for fan“ Saša Markoviću, direktoru firme „Promeding“ Draganu Dubravcu i direktoru firme „Prokontrol“ Slavku Bojiću trajalo je skoro četiri sata.
 
Tužilaštvo je u ovom slučaju proširilo istragu u odnosu na Markovića kojeg sumnjiče i za zloupotrebe u nabavci opreme za bolnicu „Sveti apostol Luka“ u Doboju, a dodatno se istražuju i poslovi osumnjičenog Bojića.
 
-Prijedlog za pritvor ima čak 158 strana. Istraga je zaista urađena vrlo detaljno. Međutim, mi i dalje smatramo da nema niti jednog osnova za pritvor - rekao je Stevanović, koji brani Bojića i Markovića.
 
On je istakao da ima više od 500-600 dokaza i da se „to usložnjava“, ali da vjeruje da će oni biti oslobođeni.
 
-Predložili smo da se svi optuženi brane na način da budu kod svojih kuća i da im se zabrani kontakt sa drugim svjedocima- naveo je Stevanović.
 
Prema njegovim riječima, Tužilaštvo zastupa tezu da niko nije smio da zaključuje ugovore o konzorcijumu i da je trebalo da se raspisuju klasične javne nabavke, dok tužilac zastupa i tezu da niko nije nabavljao opremu iz Kine, nego da je ta oprema kupovana po BiH.
 
Istakao je da je za Markovića i Bojića pritvor zatražen kako bi tužilac imao vremena da sasluša još četiri - pet svjedoka.
 
Dodao je da je istraga proširena, te da je Marković sada osumnjičen i za zloupotrebe koje se odnose na dobojsku bolnicu.
 
-Kod Bojića imamo situaciju da tužilac sada ispituje i njegova druga povezana lica, knjigovodstvene radnike i tako dalje. Stevanović je pritom istakao da niko od osumnjičenih nije govorio protiv ostalih.
 
-Nisam primijetio nigdje u prijedlogu za produženje pritvora da je bilo ko bilo koga „odrukao“, da je neko „propjevao“, neko nekog optuživao“ - kaže Stevanović.
 
Iznio je i podatak da se Okružni sud u Banjaluci počeo baviti i ranijom odlukom Suda BiH.
 
-Sud je počeo da se bavi činjenicom da je Sud BiH prošle godine donio privremene mjere i blokirao imovinu Markovića, odnosno “Travel for fana“, a u istom tom predmetu osumnjičen je Zeljković i konačno podnijet je nalog tužiocu da dostavi papire iz Tužilštva BiH, što je i učinjeno. Optimista sam jer ne mogu istovremeno u jednoj državi da postoje dvije istrage pred dva suda. Dakle, Tužilaštvo BiH već ima predmet koji se tiče Zeljkovića i Markovića - kaže Stevanović.
 
Dodao je da insistiraju na tome „da to nastavi dalje da se vodi pred Sudom BiH“.
 
-Sud BiH nije smatrao cjelishodnim da bilo ko ide u pritvor - rekao je Stevanović.
 
Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje optuženog Bojića je kritično.
 
-Smršao je nekoliko kilograma. Njemu se bolest pogoršava, država trenutno plaća 20.000 KM njegovo liječenje u pritvoru - rekao je Stevanović.T
 
Današnjim ročištem, kojem novinari nisu mogli prisustvovati, predsjedavala je predsjednica Okružnog suda Marija Aničić - Zgonjanin.
 
Zeljkovića Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja tešku oko 790.000 KM. 
 
Bojića i Dubravca terete za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, kao i za zloupotrebu u postupku javne nabavke, dok se Marković  tereti za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.
 
Krivična djela su počinili u postupcima nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje korona virusa i bolesti „kovid19“. Zeljkovića i ostale sumnjiče da su krivična djela počinili prilikom kupovine medicinskih maski i zaštitnih odijela za Institut, a koja su plaćana po višestruko višim cijenama od tržišnih.
 
Tako su maske nabavljane po 0.36 KM po komadu, a Institutu fakturusane po cijeni od 6.9 KM. Zaštitna odijela su kupovana po 22.5 KM, a faktirisana po cijenama od 50 KM.
 
Više cijene maski pravdali su duplim fakturama, a umjesto medicinskih isporučena su nemedicinska odijela dok uz maske dostavljen je sertifikat koji ne potvrđuje da se ne radi o medicinskoj, već o ličnoj zaštitnoj opremi.
 
Istraga u ovom slučaju osim za nregularnosti u nabavku opreme za dobojsku bolnicue  proširena je i na zloupotrebe pri nabavku termalnih kamera za  Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
 
Zbog zloupotreba u dobojskoj bolnici uhapšen je i pritvoren direktor te ustanove Mladen Gajić. Terete ga da je krivična djela počinio prilikom saradnje sa Markovićem.
 
Firma „Travel for fan“ nije bila registrovana za promet medicinskom opremom.
 
Zbog malverzacija za nabacku termalnih kamera za mjerenje temperature uhapšen je direktor firme „A.R.M.S Sistemi“ iz Banjaluke Vladimir Vuletić koji još nije saslušan jer je u izolaciji zbog sumnje da ima visur koronu. Njega terete da je pomagao Zeljkoviću u činjenju krivičnih djela.
 
- Nabavku je ѕprovodio Institut za javno zdravstvo, a tom prilikom firmi „A.R.M.S Sistemi“ d.o.o. Banjaluka pribavljena je nezakonito imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 KM. Javnim nabavkama medicinske opreme, pravnim licima „Travel for fan“ d.o.o. Banjaluka i „Promeding“ .d.o.o. Laktaši pribavljenaje  imovinska korist na štetu budžetskih sredstava u iznosu od 550.000 KM - saopšteno  je ranije iz Republičkog tužilaštva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )