FOTO: RTRS

37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, predvođene državljaninom BiH Dinom Muzaferovićem Cezarom, uhapšeno je u međunarodnoj operaciji.

Targetirana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem droge i vatrenog oružja, a ocijenjena je kao "nasilna" i "moćna" kriminalna grupa. Akcijom je koordinisano iz Zagreba, odakle je poručeno da je ovo samo početak razbijanja kriminalnih klanova u regionu.

Da riba smrdi od glave, pokazuje ulov u ovoj međunarodnoj akciji. Jer je, zajedno sa njih 37, pao i mozak ove kriminalne grupe. Zanimljivo je što se radi o bh. državljaninu, kriminalnom miljeu i policijskim krugovima, poznatijem kao Cezar. “Visokovrijednoj meti”, kako ga je sam EUROPOL opisao, pravo ime je Dino Muzaferović, a porijeklom je iz Velike Kladuše.
 
“U 12. mjesecu 2022. godine u Njemačkoj su uhapšene tri osobe, od toga dvoje državljana BiH i jedan državljanin Turske. Tom prilikom je u vozilu uhapšen državljanin BiH, koji je kasnije detektovan i dokazan kao organizator i predvodnik ovog zločinačkog poduhvata”, kaže Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga Republike Hrvatske.
 
Cezar je, kako se sumnja, najkasnije početkom 2022. pa do kraja maja ove godine, organizovao zločinačko udruženje, radi nabavke i krijumčarenja kokaina, heroina, konoplje, ali tu se nije zaustavio pa je u opseg svog djelovanja uključio i trgovinu oružjem, streljiva i eksplozivnih sredstava, zahvaljujući kojoj je grupa ostvarila milionsku zaradu. Muzaferović se trenutno nalazi na izdržavanju 4-godišnje kazne u Italiji, no, boravak u zatvorskoj ćeliji nije ga omeo u uspješnom rukovođenju kriminalnim aktivnostima svoje bande.
 
“USKOK je koordinirao i izdavao više instrumenata međunarodne pravne pomoći, molbi, naloga i uspostavljena saradnja sa tužiteljima drugih zemalja i sve je urađeno dobro”, kaže Vedran Libl, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju USKOK-a.
 
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, kaže kako hrvatska policija sve više postaje tačka koordinacije i akcija, prije svega, u ovom dijelu Evrope, te dodaje kako to govori o povjerenju koje hrvatska policija ima.
 
Sumnja se da je, pod palicom Muzaferovića, droga koja se krijumčarila s područja Nizozemske, Belgije, Crne Gore i Turske uz pomoć tzv. “kurira – krijumčara”, dovozila na područje Hrvatske, Slovenije, i Bosne i Hercegovine. Finansirao je i kupovinu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” u automobilima u kojima se krijumčarila droga i oružje, ali i najam stanova i garaža koje su bile u službi ostvarenja njihovih kriminalnih ciljeva. No, ne samo to.
 
“Njegovi članovi čine čitav spektar različitih kaznenih djela, uključujući one s elementima nasilja, ne prežući od činjenja ni djela koja mogu imati fatalan karakter”, pojašnjava Mario Kovač, načelnik PNUSKOK u Ravnateljstvu policije RH.
 
Vođa kriminalne grupe nalazi se na Interpolovoj potjernici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u okviru akcije “Escobar” za organizaciju velikih plantaža marihuane te njeno krijumčarenje u zemlje EU-a. Nedugo nakon pokretanja akcije, bh. tužilaštvo dobilo je svjedoka-pokajnika Eldina Ćerimovića koji je bio spreman svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih. Međutim, u maju, prošle goine ubijen je u Velikoj Kladuši. Iako niko formalno nije osumnjičen za njegovo ubistvo, istražni organi ga povezuju, upravo, sa Cezarom. Pretresi su dan ranije izvršeni i u BiH.
 
“Uhapšene su četiri osobe. Zaplijenjeno je desetine vatrenog oružja različitog kalibra, zatim više stotina municije, drugi predmeti i dokazi”, kaže Semin Kadić, iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH.
 
Međutim, mjere pritvora nisu predložene. U BiH je bilo privedeno nekoliko osoba, nije predlagana mjera pritvora jer je sve detaljno dokumentovano. Tužilaštvo BiH koordiniše sve dalje aktivnosti sa USKOK-om Republike Hrvatske i drugim inostranim partnerima.
 
Akcija jeste završena, ali ovo je samo početak, poručuju uključeni u ovu policijsku akciju. No, ovakav rezultat, duguje se Europolovim dekodiranjem poruka koristeći aplikacije Encrochat, Sky i Anom, koje su ukazale na razmjeru balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )