FOTO: nezavisne.com

Četvorogodišnja djevojčica, koja je pronađena mrtva u automobilu u dvorištu porodične kuće u zaseoku Dragičevići kod Donje Piskavice, umrla je od toplotnog udara, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Tijelo je pronađeno u subotu oko 16.30 časova. Kako saznajemo, djevojčica je u vozilu bila najmanje dva sata, dok je napolju temperatura bila viša od 36 stepeni Celzijusa.
 
Prve informacije iz istrage govore da se djevojčica igrala napolju sama i da je ušla u automobil. Navodno niko od ukućana nije primijetio gdje se nalazi. Njena majka je uspavljivala drugo dijete kada je djevojčica izašla.
 
- S obzirom na to da je bilo jako vruće i više od 36 stepeni u hladu, u vozilu je bilo prevruće. Usljed tolike toplote dijete je vjerovatno dehidriralo i izgubilo svijest, te, nažalost, na kraju i preminulo. Svi do sada prikupljeni dokazi govore da je ona u vrelom autu bila najmanje dva sata, a možda i više, što je bilo kobno. U vozilu se začas temperatura popne na više od 50 stepeni Celzijusa i to niko ne može da izdrži, a kamoli dijete - rekao je izvor blizak istrazi.
 
Obdukcijom tijela utvrđeno je da je umrla usljed visoke temperature.
 
- Uzrok smrti je ekstremno pregrijavanje tijela. Vozilo je bilo na suncu, a unutra je bilo kao u rerni - rekao je specijalista sudske medicine Željko Karan.
 
Uviđaj je obavio dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka  Siniša Marković zajedno sa policijskim službenicima banjalučke Policijske uprave.
 
- Osim obdukcije, tužilac je naredio da se preduzmu sve istražne radnje i mjere s ciljem utvrđivanja svih okolnosti stradanja djeteta - saopšteno je iz tužilaštva. Istakli su da ne mogu da otkrivaju više informacija o ovom slučaju, dok se istraga ne završi.
 
Stradala djevojčica, kako saznajemo, rođena je u Njemačkoj. Ona je došla na odmor sa roditeljima u njihov rodni kraj.
 
Slična tragedija desila se početkom juna u Hrvatskoj u Kninu, gdje je u vrelom automobilu preminuo petogodišnji dječak, koga je otac ostavio i otišao na posao. Otac je ujutro sina povezao u vrtić, ali ga je zaboravio u zaključanom automobilu na parkingu. Dječak je u vrelom vozilu, koje stajalo na suncu, ostao više časova. Roditelj ga se sjetio tek kada ga je supruga zvala i pitala zašto ga nije ostavio u vrtiću. Kada je došao do auta, dijete je već bilo u nesvijesti  i brzo je odvezeno u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.
 
Dehidracija
 
Prema riječima ljekara, djeca u vrelom automobilu brže dehidriraju od odraslih.
 
- Ljudi se znoje da bi hlađenjem održali tjelesnu temperaturu, a kad je dijete zaključano u vrućem autu, ono u toj situaciji dehidrira, a tjelesna temperatura mu raste. U početku kreću blagi simptomi, kao što su umor, vrtoglavica, koža je vruća, suva i crvena, dijete se ne može više znojiti, povećava se frekvencija srca, dolazi do tahikardije, dijete počinje brzo disati... Potom gubi svijest i umre usljed trajnog oštećenja prvo mozga, potom i ostalih organa. U autu je na suncu bar 50 stepeni i djetetova temperatura raste preko 40 stepeni, što brzo dovodi do smrtnog ishoda - pojašnjavaju medicinski stručnjaci.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )