FOTO: null

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sproveli su akciju ,,Kurir,, usmjerenu protiv više kineskih državljana koji su, uz pomoć saučesnika iz BiH, u inostranstvo prokrijumčarili, odnosno iz Bi

Budžet BiH na ovaj način oštetili su za više od tri miliona maraka, i to od avgusta prošle godine do ovog mjeseca.

Privedeno je više osoba, s tim što je planirano privođenje 20 lica na ispitivanje, i to državljana BiH, Hrvatske i Kine, koji su mjesecima praćeni.

Kriminalna grupa djelovala je na području "Arizone", Orašja, Brčko distrikta, Tuzle, Sarajeva, te u pojedinim mjestima u Hrvatskoj.

"Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su udruženo djelovali na način da su u više navrata iz BiH preko graničnog prelaza Orašje u Hrvatsku nelegalno prenosili novac u gotovini", saopšteno je iz SIPA.

Taj novac su polagali na račune otvorene u bankama u Hrvatskoj, a potom slali firmama i građanima na račune u bankama u Kini. Za taj novac potom je kupovana roba, koju su osumnjičeni zatim na crno prodavali u BiH.

"Ta roba je završavala u određenim magacinima i prodavana je na crno. Novac koji za to dobiju prebacivali su ilegalno u Hrvatsku i polagali u jednu banku. Iz te banke je kasnije završavao u Kini. Svi ti milioni su plod krivičnog djela", pojasnio je Mehmedalija Osmić, član Štaba akcije "Kurir" iz Regionalnog ureda UIO Tuzla.

On, takođe, kaže da niko od carinika nije umiješan u prebacivanje novca iz jedne države u drugu, a kako saznajemo, malverzacije u banci im je omogućavala jedna osumnjičena službenica. Osmić je naglasio da je cilj kriminalne grupe pljačkanje BiH za nekoliko desetaka miliona evra.

"S obzirom na to da novac nije prijavljivan niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je kazneno djelo pranje novca u vezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prevare", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema informacijama iz SIPA, pretreseno je najmanje 17 lokacija širom BiH.

"Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji će biti privremeno oduzeti a koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku protiv osumnjičenih lica. Riječ je o više od 200.000 evra, oružju, poslovnoj dokumentaciji, više putničkih i teretnih vozila", kažu iz SIPA.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga, a sprovedena je po nalogu Tužilaštva BiH.

"Istraga koja se vodi duži period rađena je u suradnji s istražiocima USKOK-a iz Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani Kine, te s njima povezana preduzeća i pravne osobe", naveli su iz Tužilaštva BiH.


Pronađeni dokazi

Više od 200.000 evra

Oružje

Više vozila


Gdje je djelovala kriminalna grupa

Orašje

Brčko distrikt

Tuzla

Sarajevo

Hrvatska

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )