FOTO: null

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaposlila je za godinu desetine osoba bez objavljivanja konkursa, a novu radnu snagu je angažovala na osnovu ugovora na određeno.

Zapošljavanje je obavljeno u periodu od 1. novembra 2014. do 18. novembra ove godine. Najviše radnika zaposleno je u Regionalnoj kancelariji u Tuzli - 23. Posao na osnovu ugovora o radu na određeno dobila su 22 radnika, dok je jedna osoba zaposlena po osnovu rješenja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. U Regionalnoj kancelariji u Banjaluci na osnovu ugovora o radu na određeno je zaposleno 13 osoba, dok je u Regionalnoj kancelariji u Mostaru angažovano 11 radnika - deset na osnovu ugovora na određeno, dok je jedan državni službenik vraćen na posao nakon isteka neplaćenog odsustva. Bez raspisivanja konkursa zaposleno je i devet osoba u Centralnoj kancelariji UIO u Banjaluci. Sedmoro ih je angažovano na osnovu ugovora o radu na određeno, a dvoje rješenjem Agencije za državnu službu BiH o premještaju državnog službenika iz druge institucije. Najmanji broj osoba bez konkursne procedure, odnosno sedam, zaposlila je Regionalna kancelarija u Sarajevu, u kojoj je jedna osoba dobila posao na osnovu ugovora na određeno na osnovu saglasnosti Agencije za državnu službu BiH, dok je šest osoba zaposleno na osnovu ugovora na određeno.

U UIO ističu da su analizom bolovanja utvrdili da svakog mjeseca više od 100 zaposlenih koristi pravo na plaćeno odsustvo i da sve obaveze moraju obaviti sa manjkom radnika.

- Novoprimljena lica popunjavaju radna mjesta zaposlenih na neodređeno, odnosno do njihovog povratka sa bolovanja. UIO BiH je najveća institucija na nivou BiH koja obavlja veoma složene poslove i mora osigurati rad bez bilo kakvog zastoja - kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević, navodeći da je sistematizacijom predviđeno 2.690 radnih mjesta, a da je trenutno popunjeno 2.450, jer je zabranjeno zapošljavanje bez posebnog odobrenja nadležnih institucija.

Iako zapošljavanje na osnovu ugovora o djelu ne predstavlja kršenje zakonskih odredaba, ono je sporno zbog netransparentnosti i nepružanja jednake šanse svima koji su zainteresovani za posao. Na to godinama upozorava i Kancelarija za reviziju institucija BiH, ističući da i pored više od 22.000 zaposlenih u institucijama ogroman novac odlazi za angažman saradnika. Samo u prošloj godini za armiju radnika koji su angažovani na osnovu ugovora o djelu potrošeno je više od osam miliona KM.


Jedan konkurs u proceduri

Trenutno je otvoren konkurs za prijem osam službenika koji će raditi u IT sektoru UIO. Njihovo zapošljavanje je odobreno zbog posebnog značaja za funkcionisanje informacionog sistema.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )