FOTO: pixabay

Iako mnogi od nas vole puniti frižider različitim namirnicama, neke od njih nije preporučljivo držati tamo.

Neke namirnice je bolje držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi kako ne bi promijenile ukus i duže ostale svježe, savjetuje 24 sata te donosi listu od deset namirnica s kojima najčešće griješimo stavljajući ih u frižider. 

1. Paradajz

Paradajz se čuva u frižideru samo nakon što sazru kako bi se što duže zadržali svježima.

"Kad paradajz sazri, onda se trebaju držati u frižideru kako bi se odgodilo truljenje... Ali paradajz neće sazrijeti u hladnjaku sama po sebi", upozorava nutricionistkinja Aloysa Hourigan.

2. Hljeb

Držanje hljeba u hladnjaku može se činiti kao dobar način da se održi svježina, ali to je greška. Hljeb se brže suši u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Ako želite sačuvati hljeb, radije zamrznite hljeb narezan na šnite u zamrzivaču umjesto da ga stavite u frižider. 

3. Krompir

Iako hladnoća pomaže održati ga svježim, ona će uticati na njegov ukus, koji će biti slabiji.

"Krompir nikada ne smije biti smješten u frižideru. Najbolji način za skladištenje, kao i za luk je hladno, mračno mjestu poput dna ostave", objasnila je nutricionistica.

4. Kafa

Kafu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem. Ako je držite u frižideru, kondenzacija može jako uticati na ukus.

5. Namazi

Kada je riječ o držanju raznih namaza u frižideru, gospođa Hourigan kaže da je pametno provjeriti naljepnicu za upute. Namaze koji sadrže puno soli, poput maslaca od kikirikija, ne treba držati u frižideru jer dobro podnose sobnu temperaturu.

"S namazima poput džemova, visok sadržaj šećera znači da ga ne morate čuvati u frižideru, ali nakon što ga otvorite bilo bi bolje da se drži u frižideru jer su skloni brzo pobuđaviti", objasnila je.

6. Voće

Kada je riječ o držanju voća; banane, jabuke, narandže i slično voće je bolje držati u ostavi ili na sobnoj temperaturi. Bobičasto voće, pogotovo jagode bolje sazrijeva izvan frižidera, ali kad sazri brzo počne buđaviti pa je bitno izabrati pravi trenutak da se stavi u frižider kako bi im se produžio rok trajanja.

Meko voće poput smokvi i grožđa je bolje držati u frižideru, ali bitno je staviti ih u frižider zrele.

7. Bijeli luk

Bijeli luk je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu, poput donjih polica u ostavi, zajedno s krompirom i lukom. Ali, nakon što se oguli, treba ga držati u frižideru.

8. Ulje

Iako nije ništa čudno da ljudi drže ulje u frižideru kako ne bi užeglo, neke vrste ulja je bolje držati na polici. Nutricionistica Hourigan savjetuje da se maslinovo ulje ne drži u frižideru jer izloženost svjetlosti može uticati na smanjenje količine antioksidansa u ulju.

9. Čokolada

Novozelandski stručnjak za čokoladu Luke Owen Smith smatra da nema nikakvog razloga da se čokolada drži u frižideru. Prema Owenu, čokolada iz frižidera ima slabiji ukus.

"Čokolada treba biti na hladnom, tamnom i suvom mjestu jer iznimno hladne temperature mogu promijeniti ukus čokolade isto kako to mogu i previsoke temperature",  rekao je Owen.

10. Maslac

Maslac je takođe bolje držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, nego u frižideru. Vrhnje koje se koristi za izradu maslaca je pasterizovano, odbija bakterije i produžuje rok trajanja maslaca. Takođe, 80 posto maslaca je masnoća u kombinaciji s malo vode, što nije povoljno mjesto za rast bakterija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )