FOTO: null

Bijeljina - Neopisiva velika ljubav prema muzici, predan rad, disciplina i posvećenost siguran su recept za velike uspjehe, koje već godinama ispisuje Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" iz Bijeljine.

Kako je za "Glas Srpske" ispričala dirigent "Srbadije" Desanka Trakilović, članovi hora sabiraju utiske koje su ponijeli sa 14. međunarodnog takmičenja horova u gradu Riva del Garda u Italiji, gdje su izvodeći kompozicije italijanskih i srpskih kompozitora osvojili dva značajna priznanja, a riječ je o srebrnim medaljama.

- Ono što mogu da istaknem i na šta sam ponosna je to da smo dobili jako zapažene reakcije stručnog žirija kada je u pitanju crkvena muzika, a izvodili smo kompozicije Stevana S. Mokranjca i Svetislava Božića - rekla je Trakilovićeva.

Značajno je to, ističe ona, što je hor "Srbadija" učestvovao na samom otvaranju ovog festivala, a tu priliku su dobili samo izabrani horovi.

- Počastvovani smo što smo imali priliku da učestvujemo rame uz rame sa uglednim horovima iz cijelog svijeta - naglasila je Trakilovićeva.

Pored takmičenja, sa članovima žirija, dirigentima iz Rusije, Italije, Danske i Amerike, "Srbadija" je dobila priliku da učestvuje na master klas radionici.

- Tražili su da im dostavimo naše kompozicije kako bi ih na vrijeme spremili, te su ih na toj radionici izvodili sa našim horom. Ono što sam ja primijetila prilikom tih izvođenja je da postoje određene razlike u pristupu i načinu rada, tako da je to iskustvo jako značajno, kako za Jelenu Trakilović i mene kao dirigente, tako i za sam hor. Takođe, i strani dirigenti su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da rade sa ovakvim tipom hora, koji njeguje specifičnu boju, drugačiji zvuk koji nosi određenu toplinu u nastupu - ispričala nam je Trakilovićeva.

Naglasila je da im je ovaj uspjeh veliki motiv za tekuću godinu, jer planiraju da idu na još jedno svjetsko takmičenje u Barselonu.

- Veliko je zadovoljstvo biti na čelu ansambla koji proteklih 16 godina niže značajne nagrade i priznanja, te predanim radom gradi posebnost, koja je prepoznata širom svijeta. Svako putovanje u drugi kraj svijeta, upoznavanje drugih kultura i navika, jako je značajno za naše usavršavanje, jer nadograđujemo kulturu i duhovnost koju nosimo u sebi - kaže Trakilovićeva.

Ona dodaje da razmjena, zajednički nastupi, prijateljski susreti, jako puno znače mladim ljudima koji odrastaju u "Srbadiji".

- Drago mi je da djeca koja su izrasla u "Srbadiji" sa ponosom predstavljaju Republiku Srpsku širom svijeta te slobodno mogu da kažem da su oni u ikebani horova iz cijelog svijeta, poseban dragulj koji je prepoznat bilo gdje da dođemo da nastupamo. Svakim gostovanjem želimo da pošaljemo poruku o tome kako je lijepa srpska kultura, a naročito naša nacionalna muzika i kostim. Ta disciplina koju mi nosimo, ne samo horska u nastupu, nego i ona u izgledu i ponašanju, može samo biti na ponos svima nama - ponosna je Desanka Trakilović.

Poseban nastup

- Naročito želim da pohvalim Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke, koji su me oduševili svojim nastupom, a posebno nastup operske pjevačice Biljane Kerkez. Pod dirigentskim rukovodstvom Nemanje Savića oni nastupaju tako sigurno, disciplinovano, tačno. Imaju nevjerovatnu gracioznost tokom nastupa, a muziku donose sa neopisivim emocijama - rekla je Desanka Trakilović i dodala da su pored "Jedinstva" najveći utisak na nju stavili horovi iz Danske i Amerike.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )