FOTO: null

Demonstranti koji su se danas okupili ispred Parlamenta FBiH blokirali su i centar Sarajeva i to ulicu Obala Kulina bana, ispred Doma sindikata.

15:40  Glas naroda i radnika se nije čuo danas. Licemjerje je pobijedilo. Održat ćemo vanrednu sjednicu Saveza samostalnih sindikata BiH, i donijet ćemo odluku o daljim aktivnostima, kazao je jedan od predstavnika Sindikata, Sinan Husić. Mislim da je ovo jadno i bijedno, na ovakav način riješiti pitanja koja su od vitalnog interesa za građane BiH. Neka nam je bog na pomoći, istakao je.

15:30  Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu. Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

15:19 Predstavnik sindikata, Selvedin Šatorović stao je ispred Saveza samostalnih sindikata BiH, te kazao da radnici nemaju namjeru da se povuku i odu ispred zgrade Parlamenta dok ne dobiju po ono što su došli, odnosno dok se novi Zakon o radu ne povuče sa dnevnog reda.

"Dok zastupnici koji tobože predstavljaju narod, uživaju u obrocima, radnici su probili štitove i došli smo do Parlamenta. Imaju vremena da predstavnici vlasti intervenišu i da se Zakon povuče. Ja ne mogu predvidjeti šta će se desiti ako se usvoji zakon", kazao je Šatorovi .

5:06 Pred zgradu Parlamenta stiglo je pojačanje od 50 specijalaca FUP-a.

15:04 Specijalci su upravo unijeli jednog povrijeđenog radnika u zgradu.

15:02 Radnici su sklonili cijelu ogradu, a od zgrade ih dijeli kordon specijalaca. Oni prilaze zgradi podignutih ruku kako bi pokazali da ne žele nikoga napasti.

14:59  Unutar zgrade Parlamenta su jake policijske snage koje osiguravaju Novalića i njegovu Vladu. Novinarima je ograničeno kretanje. U samoj zgradi vlada napeta atmosfera, zbog sve glasnijih zvižduka i ogromne mase radnika koji se čuju i u samoj sali Parlamenta.

14:57 Demostranti su probili dio ograde i ulaze u zgradu Parlamenta FBiH, a policija ih pokušava zaustaviti pendrecima i štitovima.

14.37 Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH pozvao je sve radnike na obustavu rada u cijeloj FBiH, te da krenu ka Sarajevu.

14.10 Specijalna jedinica pokušava skloniti radnike sa ulica ali sve veći broj njih iz one mase kod zgrade Parlamenta FBiH pridružuje se radnicima na raskrsnici na Skenderiji.

Medicinski stručnjaci Hitne pomoći Sarajevo cijeli dan su u blizini zgrade Parlamenta FBiH kako bi pružili pomoć, ako je nekome potrebna.

Dežurni direktor Hitne pomoći kazala nam je da su do sada imali dvije intervencije kod starijih ljudi, koji su imali problema zbog visokog pritiska.

13.54 Kako javljaju federalni mediji saobraćaj je tako obustavljen i ne može se odvijati ovom ulicom.

Nekoliko desetina demonstranata prešlo je ispred Doma sindikata nakon što su pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH.

Na blokiranje centra grada pozvao je Adnan Himzanija, iz Sindikata GRAS-a.

13. 28 Kako javlja ju federalni mediji, specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije u ovom trenutku su izašle iz zgrade i čuvaju ulaz.

Izrevoltirani usvajanjem dnevnog reda na kojem se nalazi Prijedlog zakon o radu, radnici su krenuli prema ogradi i pokušali ući u zgradu.

13.15 Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić trenutno zastupnicima predstavlja Reformsku agendu.

13.10 Radnici prijete da će ući u zgradu Parlamenta FBiH.

12.32 Navodno, jedan od radnika KJKP Rad prijeti samospaljivanjem ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o radu.

12.22 Radnici su premijeru Novaliću dali pola sata roka da im se obrati inače će, kako su kazali, stvari preuzeti u svoje ruke.

11.58 Na sjednici Doma naroda se vodi žestoka rasprava na relaciji Jasenka Tufekčića iz SDA, Lejle Imamović iz DF-a, Anera Žuljevića i Slaviše Šućura u vezi s Prijedlogom zakona o radu i uopšteno dnevnom redu. Zastupnici optužuju jedni druge za demagogiju.

11.48 Slaviša Šućur iz SDP-a, predsjednik Kluba Srba, tražio je da se Prijedlog zakona o radu skine s dnevnog reda.

11.37 Počela je sjednica Doma naroda kojoj prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, predstavnici sindikata i poslodavaca.

11.35 Podršku Savezu samostalnih sindikata BiH pružio je i Saveza sindikata Republike Srpske.

11.28 Predstavnici Sindikata su ušli u zgradu Parlamenta FBiH kako bi prisustvovali sjednici Doma naroda, a na sjednicu su stigli i predstavnici poslodavaca u Federaciji BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )