FOTO: null

Srbi u Sarajevu i ostatku FBiH svedeni su na nivo nacionalne manjine, a srpski jezik i ćirilično pismo potpuno su marginalizovani, upozorili su juče iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Sarajeva.

Rukovodstvo "Prosvjete" goruće probleme srpskog naroda u FBiH objedinilo je u otvorenom pismu koje su poslali svim relevantnim političkim subjektima na svim nivoima vlasti u FBiH i BiH, te gradskim, kantonalnim i opštinskim zvaničnicima u Sarajevu. Pismo je poslato i na adrese predstavnika međunarodne zajednice i ambasadama u BiH.

Predsjednik Upravnog odbora "Prosvjete" Dejan Garić rekao je da je njihov cilj da jasno i glasno bude ukazano na to da su Srbi, kao jedan od tri konstitutivna naroda u FBiH, potpuno marginalizovani. To je, kako je naglasio, pokazao i popis stanovništva kojim su statističari došli do podatka da Srbi u FBiH čine 2,5 odsto stanovništva.

- U četiri sarajevske opštine 1991. godine bilo je oko 100.000 Srba, a sada ih ima oko 10.000 i uglavnom je riječ o starijoj populaciji povratnika. U Sarajevu se događa demografska katastrofa iako je ovaj grad kroz istoriju bio centar srpske kulture i istorije na ovom području - kazao je Garić.

Srpski jezik i ćirilično pismo, napomenuo je, iako bi trebalo da su ravnopravni, potpuno su marginalizovani u FBiH. Učenici koji u Kantonu Sarajevo izučavaju pravoslavnu vjeronauku, dodao je Garić, broje se jednocifrenim brojevima.

- Ako se ponosimo i dičimo ravnopravnošću i multietničkim društvom, onda je posljednji trenutak da se uradi nešto da bi ovakva situacija bila ispravljena - poručio je Garić.

Istakao je da u otvorenom pismu apeluju na nadležne institucije da sa sarajevske Vijećnice bude uklonjena tabla na kojoj piše da su tu biblioteku 1992. godine zapalili "srpski zločinci".

Garić je ukazao i na činjenicu da srpski građani Sarajeva koji su mučki stradali i ubijeni na lokalitetu Kazani, skoro 25 godina nakon tog zločina još nisu dobili dostojno spomen-obilježje, dok jedan od inspiratora i izvršilaca tog zločina Mušan Topalović Caco ima spomen-ploču na zgradi Osnovne škole "Edhem Mulabdić".

- Pozivamo nadležne da upotrijebe svoj autoritet da bi nevine žrtve, ponajviše srpske nacionalnosti, u što skorije vrijeme dobile spomen-obilježje kako bi na dostojanstven način bilo obilježeno njihovo stradanje - poručio je Garić.

Predsjednik "Prosvjete" Savo Vlaški istakao je da Srbi u Sarajevu imaju i problema sa zapošljavanjem i zastupljenošću u institucijama. Rekao je i da "Prosvjeta" u Sarajevu ne može da vrati u vlasništvo svojih 15 objekata.

- Kada bismo to uspjeli, mogli bismo da zaposlimo i veliki broj sarajevskih Srba - konstatovao je Vlaški.

Istakao je da nema vremena za čekanje da počne rješavanje navedenih problema, te se zbog toga na ovaj način obraćaju svim nadležnim institucijama i pojedincima kako bi zajednički riješili probleme sa kojima se suočava srpska zajednica u Sarajevu i FBiH.

"Prosvjeta" u otvorenom pismu izražava nadu da će ovaj apel biti razmotren i očekivanje da će u narednih mjesec dobiti odgovore.

Gavrilo Princip

Dejan Garić je ukazao i na problem obilježavanja ulica u Sarajevu, te na uklanjanje stopa Gavrila Principa koje su bile umjetnički rad velikog slikara Voje Dimitrijevića i godinama su obilježavale jedan prelomni istorijski trenutak za cijeli svijet.

"Prosvjeta" traži da stope budu vraćene na staro mjesto i da bude uređena kapela u kojoj su sahranjeni pripadnici "Mlade Bosne" na sarajevskom groblju "Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo". Garić je ukazao i na problem nestanka bista Voje Dimitrijevića i Mice Todorović koje su prije godinu odnesene ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i nikada nisu pronađene.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )