FOTO: null

Mine i 21 godinu nakon rata odnose ljudski život i povećavaju broj invalida. Zbog ovog ratnog nasljeđa u Srpskoj je direktno ugrožena bezbjednost 136.000 građana.

Među opštinama koje prednjače po zgađenosti od mina su Lopare ,gdje su zasijane na oko četiri miliona kvadratnih metara.

Zahvaljujući donaciji Italije, u toku je deminiranje površine od 30 dunuma u selu Potraš. Plan o čišćenju od mina bosanskohercegovačkog područja do 2019. godine na dugom je štapu zbog nedostatka novca. 

Iako je rat završen prije više od dvije decenije, stanovnici na nekadašnjim linijama razgraničenja ne žive slobodno. Crvene table upozorenja psihički su pritisak na mještane loparskog sela Potraš. Mine zasijane po okućnicama, na njivama, pored puteva, u šumama. Demineri će ih, kažu, konačno osloboditi dugogodišnjeg tereta.

Destoročlani deminerski tim, od 8. do 30. novembra, obaviće tehničko izviđanje na oko 30 dunuma zahtjevnog terena, gdje se pretpostavlja da su pješadijske mine. Rad im otežava klizište, kao i blizina magistralnog puta Bijeljina - Tuzla. Obustavljaju saobraćaj radi bezbjednosti.

Od pet i po miliona kvadratnih metara pod minama, u Loparama je do sada očišćeno milion i po. U ovoj godini svega 53 dunuma u Mirosavcima i Potrašu. Sve je manje donacija pa se, iz godine u godinu, smanjuju i deminirane površine .

U Loparama je nakon rata stradalo osmoro ljudi, a 12-oro je ranjeno od mina koje su aktivirane prilikom poljoprivrednih radova. Minska polja otežavaju život stanovnicima u rubnim selima. Iskidana je vodovodna mreža koja prolazi kroz minska polja, mještani ne mogu da obezbijede ogrev iz vlastitih šuma, a zemlju ne obrađuju. Porgnoze, međutim, nisu optimistične. Ako se deminiranje nastavi ovim tempom neće biti završeno ni narednih pedeset godina. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )