FOTO: InfoBijeljina

Šumsko gazdinstvo “Majevica” Lopare, zahvaljujući donaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od 49.000 KM, izgradilo je četiri montažna mosta i popravilo put u dužini od 2,5 km u selu Jablanica.

Ova putna komunikacija koja je uništena tokom rata i obnovljena nakon trideset godina, koristi se za eksploataciju šuma, a omogućuje i deminiranje šume koje je sada u toku a koja graniče sa Tuzlanskim kantonom. 

Vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Boško Tubić  kaže da će produktivnosti preduzeća doprinijeti još jedan projekat čija realizacija je već u toku.

- Zahvaljujući donaciji jedne njemačke nevladine organizacije, od 9 miliona evra, započeto je deminiranje površina na području opština Lopare, Ugljevik, Čelić, Teočak. Koje će omogućiti obezbjeđivanje dodatne zaliha drvne mase koja je neophodna za normalan proces proizvodnje. Sjeku se bukovo i hrastovo drvo, na površini od 8.500 hektara visokih šuma, na području Grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik. Godišnji obim proizvodnje je do 17.000 metara kubnih bruto drvne mase, od čega je 50 odsto ogrevnog, a 50 odsto tehničkog drveta. Procjena je da ćemo nakon deminiranja moći  da  dobijemo dodatnih 15.000 metara kubnih drvne mase u vrijednosti oko 1,5 milion maraka – pojašnjava za InfoBijeljina Tubić, inžinjer šumarstva. 


Ovo preduzeće zapošljava 34 radnika, a u sezoni na pošumljavanju, pomoćnim radovima, doznaci i prijemu šumskih drvnih sortimenata, angažuje i lokalno stanovništvo.

U osam mjeseci ove godine ostvarili su oko 300.000 KM dobiti, izmirili sve obaveze prema državi, opštinama izvođačima radova i radnicima.

- Plasiramo tehničko drvo bukve i hrasta, kao i ogrevno bukovo drvo, za kojim je velika potražnja, a kubik košta 84 KM sa PDV-om.  Za penzionere i boračke kategorije je 66 KM plus PDV. Cijenu, uprkos poskupljenjima i nedostatku radne snage, nismo mijenjali poslednjih par godina, što je stav i odluka Direkcije Javnog preduzeća - kaže Tubić.


I na području Grada Bijeljina planirano je da se u privatnim šumama siječe bruto 35.000 kubika drvne mase za potrebe lokalnog stanovništva. Šumsko gazdinstvo “Majevica” naplaćuje stručnu uslugu za radove u privatnim šumama, odnosno doznaku stabala i otpremu posječene drvne mase i od takse za unapređenje šumarstva ostvaruje prihod preko 200.000 KM.

Dio sredstava pripada opštinama zavisno gdje i koliko se vrši sječa šume, a ostatak pripada ŠG „Majevica“ Lopare. Postupak izdavanja rješenja za sječu privatne šume ubrzali su, pojednostavili i pojefitnili kako bi stanovništvu maksimalno izašli u susret.


- U skladu sa Zakonom o šumama, u završnom postupku eksproprijacije privatnih i dijela državnih šuma na dionici auto-puta Rača-Bijeljina-Brčko i na osnovu podataka iz Katastra ŠG „Majevica“ Lopare preuzeli smo oko 2.600 kubika drvne mase i po tom osnovu ostvarili prihod od oko 200.000 KM – ističe Tubić za InfoBijeljinu. 

Javno preduzeće Šume Republike Srpske ad Sokolac tj. sva šumska gazdinstva imaju FSC sertifikat za gazdovanje šumama. Sertifikat je dokaz da se šumom i šumskim zemljištem gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima i jako je bitan za prerađivače, koji izvoze proizvode kupljene od Šuma RS. 

Ovo šumsko gazdinstvo godišnje u prosjeku pošumi oko 2,5 hektara. Samo ove godine zasađeno je 5.750 sadnica hrasta, jasena i bagrema, za šta je izdvojeno oko 12.000 KM. Ove jeseni, kako bi se spriječila erozija tla, brzorastućim topolama biće, uz saglasnost Voda Republike Srpske, pošumljen i prostor oko korita rijeke Drine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )